Reprezentanți din domeniul forestier, afiliați Federației pentru Apărarea Pădurilor (FAP) au protestat, miercuri, timp de trei ore, în fața sediului Guvernului, solicitând modificarea Regulamentului de vânzare a masei lemnoase, precum și acordarea de subvenții proprietarilor de pădure.
O delegație a protestatarilor a fost primită în următoarea oră la discuții de către reprezentanți ai Executivului.
Aceștia au venit cu o serie de zece revendicări în fața Guvernului. Prima și cea mai importantă, spun ei, este aceea de modificare de urgență sau de suspendare a regulamentului de vânzare a masei lemnoase întrucât are două efecte negative – în primul rând a dus la blocaj economic și în al doilea rând ar putea duce la concedierea a 7.000 din cei 16.500 de angajați ai Romsilva.
De asemenea, cer sporuri de risc pentru pădurari și spun că în ultimii ani patru angajați au fost uciși în timpul serviciului de cei care au venit să taie ilegal lemne.
Nu în ultimul rând, o altă revendicare importantă se referă la faptul că aproape 400.000 de hectare din proprietate privată au fost defrișate în ultimii ani, iar prejudiciul adus statului se ridică la 36 de miliarde de euro. Acest lucru a fost posibil pentru că de câțiva ani Guvernul nu mai acordă subvenții proprietarilor de pădure, subvenții din care s-ar putea plăti paza fondurilor forestiere, pază care ar putea fi făcută de angajații Romsilva.
Peste 3.500 de reprezentanţi din industria lemnului au protestat, şi la sfârşitul lunii ianuarie, în Piaţa Victoriei, ei susţinând atunci că Romsilva a crescut cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase.