Pădurea Neagră, ţara ceasurilor cu cuc, un loc magic unde să-ţi petreci vacanţa

Pentru cei mai multi dintre noi, Padurea Neagra inseamna un tinut de basm, o tara a pinilor, a cascadelor, a casutelor cu acoperisuri rosii. Nu este insa doar o suprafata cu o lungime de circa 150 kilometri si o latime de 50, ci este locul in care mananci cele mai minunate prajituri ale caror retete au fost mostenite de generatii, loc presarat de castele si manastiri, loc in care te incanta traditionalele costume ale fetelor purtand cu mandrie „palariile bulb", pe scurt locul ideal unde iti poti petrece vacanta.
Iulian Tudor
03 nov. 2019, 06:53
Pădurea Neagră, ţara ceasurilor cu cuc, un loc magic unde să-ţi petreci vacanţa

Pe drumurile serpuitoare poti intalni adesea un personaj ciudat, scrie magazin.ro. Un om ducand in spate tot felul de ceasuri pictate pentru ca „Padurea Neagra” este in acelasi timp „tara ceasurilor cu cuc”. Ceasul in care micuta pasare deschide la ore fixe o usita si se arata strigand „cu-cu”, nu atarna doar in peretii din casele localnicilor. Este cel mai placut si cel mai popular suvenir pe care il achizitioneaza turistii. Mestesugul fauririi acestor piese dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea cand a aparut, dupa cat se pare in jurul localitatii Furtwagen.

Citeşte şi VOUCHERE DE VACANŢĂ 2019. Veşti proaste pentru toţi angajaţii din România, ce se întâmplă cu TICHETELE DE VACANŢĂ

Oamenii de aici au inceput sa faca ceasuri din fier sau lemn, de multe ori cu o singura limba, pe care le vindeau pentru a-si completa veniturile. Mai tarziu, confectionarea cesurilor s-a extins. In secolul al XVIII-lea acesti mesteri ocupau o zona mai extinsa intre St. Georgen si Neustadt. Fiii vechilor meseriasi devenisera acum mult mai priceputi, preluasera meseria parintilor si o perfectionasera, primind un ajutor nebanuit de la calugarii din zona, care dovedisera multa inventivitate. Meseria a atras dupa sine alte meserii: cioplitori in lemn, turnatori in diferite metale si mai ales artisti care impodobeau carcasele. Erau realizate in stil baroc si existau de asemenea ceasuri muzicale, ceasuri astronomice, unul dintre cei mai faimosi pictori fiind Hans Thomas (1839-1924).

Primele documente privitoare la ceasul cu cuc dateaza din 1762. Inventatorul lui este considerat Franz Kettereer din Schönwalder. La inceput cucul isi manifesta prezenta numai acustic iar pasarea care apare anuntandu-se ora dateaza din secolul al XIX-lea. Toate decoratiile ceasurilor cu cuc realizand o intreaga serie de alte meserii au facut ca randamentul confectionarilor sa creasca, iar cand obiectele au devenit mult prea numeroase pentru a fi vandute numai de negustorii ambulanti au inceput sa fie plasate si prin anumite companii comerciale. Acestea au trimis ceasuri in Olanda, in Anglia, in Rusia si in alte tari. Micile intreprinderi de familie s-au transformat, s-au largit, creand companii ca faimoasa Junghans-Uhren.

In 1992 a fost initiata chiar „Ruta ceasurilor germane”, o cale de vacanta, de 320 km lungime urmand drumul micilor negustori. Aceasta strabate 30 de localitati unde se pot vizita cateva muzee si, mai ales, cateva fabrici si ateliere unde se practica aceasta frumoasa si veche meserie. Totul contribuie din plin la sporirea frumusetii acestor locuri de unde porneste spre noi minunata Dunare albastra.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Ce acte îți trebuie pentru a merge în Marea Britanie în 2025. Nu mai poți intra pe teritoriul Angliei fără asta
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea literară. A murit un nume de referință în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ofițeri ucraineni arestați pentru apărarea nereușită din Harkov
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!