Cercetătorul reaminteşte că pădurile tropicale şi oceanele consumă o parte semnificativă a dioxidului de carbon şi reduc astfel efectele schimbărilor climatice. „Mai mult de jumătate din toate emisiile de dioxid de carbon sunt absorbite de oceane şi de vegetaţie, ceea ce înseamnă 10 miliarde de tone de CO2 anual”, a precizat Pep Canadell, potrivit Agerpres.
Obiectivul respectivului studiu a fost ca, pe baza analizei variaţiilor anuale ale dioxidului de carbon din atmosferă, în paralel cu schimbările de climă şi temperatură între anii 1958 şi 2011, să se determine reacţia pădurilor tropicale în faţa schimbărilor climatice şi să se facă o proiecţie asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în următorul secol sub aspectul evoluţiei temperaturilor la nivel global. Studiul ia în calcul şi variabile multianuale cauzate de factori precum fenomenul El Nino, ce provoacă o creştere a temperaturilor sau erupţiile vulcanice, care duc la o scădere a acestora.
„Pădurile au un mod specific de a răspunde schimbărilor de temperatură, iar atunci când aceasta creşte ele absorb mai puţin dioxid de carbon”, a afirmat Pep Canadell.
Creşterea temperaturii determină o diminuare a fotosintezei arborilor şi o sporire a microbilor în sol, consecinţa fiind o diminuare a capacităţii pădurii tropicale de a absorbi dioxidul de carbon.
Studiul trage concluzia că, deşi pomii tropicali şi-au demonstrat rezistenţa în faţa variaţiilor anuale de temperatură, ei vor fi afectaţi de perturbările permanente implicate de schimbările climatice. „Pădurile tropicale se vor transforma în cele mai ineficiente transformatoare de dioxid de carbon, astfel că o cantitate tot mai mare din acesta va rămâne în atmosferă, ca urmare a arderii combustibililor fosili şi a activităţilor de despădurire”, conchide cercetătorul spaniol.