„Prin modificarea legislaţiei secundare, sperăm ca noul sistem să fie introdus până la finele anului curent sau de la începutul anului 2013, în funcţie şi de evoluţia discuţiilor cu societăţile de profi şi brokerii de asigurrări. În prezent, durata unui proces de instrumentare şi plată a unui dosar de daună pe segmentul RCA este de 90 de zile. După ce vom introduce noul sistem, cred că plata daunelor se va face în cel mut 60 de zile”, a spus Coca-Constantinescu, prezent la o conferinţă pe teme de specialitate.
Potrivit datelor prezentate de reprezentantul CSA, după ce asigurătorul şoferului păgubit va achita dauna, compania îşi va recupera banii prin intermediul unui sistem de compensare, care va avea ca reper dauna medie pe segmentul RCA în anul precedent.
Coca-Constantinescu a afirmat că punerea în practică a noului sistem de instrumentarea şi plată a despăgubirilor RCA va conduce la îmbunătăţirea serviciilor furnizate asiguraţilor şi păgubiţilor, la creşterea încrederii asiguratului în propriul asigurător şi la un mai bun control al costurilor aferente acordării despăgubirilor.
„De asemenea, va optimiza procesul de gestionare a dosarelor de daună şi va dezvolta produsele de asigurare facultativă (CASCO)”, a spus reprezentantul autorităţii de reglementare.
Societăţile autorizate să practice asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) sunt ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama, Uniqa Asigurări şi City Insurance.
Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a crescut cu 2,7% în primele şase luni, la 4,13 miliarde de lei, pe fondul avansului subscrierilor din poliţe de asigurări generale cu 3,5%, potrivit datelor contralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Defalcat, asigurările generale au cumulat un volum de prime de 3,27 miliarde lei, nivel în creştere cu 3,54% faţă de perioada anului anterior.
În structura asigurărilor generale, poliţele CASCO reprezentau 28,49% din total asigurări generale, cu un volum de prime de 933 milioane de lei, în scădere cu 6,37% faţă de 30 iunie 2011.
Clasa RCA are pondere de 34,47% în total asigurări generale, cu un volum de subscrieri în coborâre cu 0,19%, la 1,1 miliarde de lei.
În ceea ce priveşte despăgubirile plătite de asigurători, volumul acestora a depăşit 2,5 miliarde de lei, înregistrând o creştere nominală cu 3,1% faţă de acelaşi interval al anului trecut.
Din valoarea totală a indemnizaţiilor plătite, cele aferente contractelor de asigurări generale au totalizat 2,18 miliarde lei, cu 2,75% mai mult faţă de iunie 2011.
Pe segmentul CASCO, daunele au scăzut cu 5,7%, la 966,93 milioane de lei, în timp ce pe RCA au crescut cu 14,8%, la 940,58 milioane de lei.
„În ultimii ani, piaţa asigurărilor s-a înscris pe un trend de scădere şi a ajuns la o pondere de sub 2% din Produsul Intern Brut. Pe termen lung, potenţialul industriei de asigurări din România este de 4-5%”, a mai spus vicepreşedintele CSA.