Paharele și recipientele din plastic, taxate separat de băuturile şi alimentele cumpărare. Potrivit unui proiect de ordonanţă adoptat în şedinţa de Guvern, comercianţii vor fi obligaţi să afişeze pe bonul fiscal şi preţul paharelor şi recipientelor de plastic ale produselor vândute.
Ministrul Medicului spune că scopul măsurii este ca românii să afle cât costa produsele din plastic ale căror consum trebuie redus.
„Operatorii economici care comercializează cu amănuntul produse din plastic de unică folosință enumerate în partea A din anexă, precum și operatorii economici care în scopul comercializării produselor proprii utilizează aceste produse, sunt obligați:
a) să ofere consumatorului posibilitatea de a alege la punctele de vânzare alternative reutilizabile, alternative adecvate și durabile sau care nu conțin plastic;
b) să aplice un preț de vânzare pentru produsele din plastic de unică folosință furnizate;
c) să evidențieze distinct pe documentele de vânzare prețul produselor din plastic de unică folosință furnizate și să afișeze valoarea la loc vizibil la punctul de vânzare, pentru informarea consumatorilor finali”, scrie în proiectul de ordonanță adoptat de Guvern, potrivit avocatnet.ro.
Comercianţii care nu vor afişa pe bonul fiscal şi preţul recipientelor vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 20.000 de lei şi 40.000 de lei.
Este important de precizat faptul că nu toate produsele din plastic de unică folosinţă vor fi taxate separat. Iată care sunt vizate:
Paharele pentru băuturi, inclusiv capacele acestora.
Recipientele pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care: sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; sunt de regulă consumate din recipient; sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare.
Reamintim că Ordonanța antiplastic, prin care se interzice punerea pe piață a anumitor produse de unică folosință dăunătoare mediului, a fost adoptată de Guvernul României. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor pe 25 august.
Ordonanța se va aplica pentru produsele de plastic de unică folosință: pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, bețișoare pentru urechi, tacâmuri, furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești, farfurii, paie pentru băuturi, agitatoare pentru băuturi, bețe de care se prind baloane, recipiente pentru băuturi și pahare pentru băuturi din polistiren expandat, recipiente pentru băuturi utilizate pentru a conține lichide cu o capacitate de până la trei litri și produse care pot fi utilizate în combinație cu produse de tuturn, adică acele filtre care conțin plastic. Se va aplica și pungilor de transport de plastic subțire. Sunt vizate produse din materiale plastice oxodegradabile și echipamente de pescuit care conțin plastic.