În perioada 19-25 octombrie, ANPC a verificat pâinea comercializată sub denumirea de „pâine neagră”, având în vedere faptul că sunt comercializate sortimente de pâine obţinute din alte materii prime decât făina neagră, la care s-au utilizat coloranţi, a precizat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
ANPC a verificat 669 de operatori economici (40 la sută din mediul rural) dintre care la 276 (41,2 la sută) au constatat că nu respectau prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor.
Inspectorii au verificat 38 de tone de pâine, iar la aproximativ 9,3 tone (24,5 la sută) au găsit nereguli.
ANPC a oprit definitiv şi a retras din fabricaţie/de la comercializare aproximativ 420 de kilograme de materii prime (făină neagră de grâu) şi pâine în valoare de 676 de lei care era expirată sau avea ambalaje deteriorate care nu confereau siguranţa alimentară a produselor. De asemenea, inspectorii au oprit temporar de la comercializare aproximativ 8 tone de pâine în valoare de aproximativ 25.000 de lei până la intrarea în legalitate.
ANPC a dat 319 sancţiuni contravenţionale, din care 116 avertismente şi 203 amenzi în valoare de 827.300 de lei.
În 57 la sută dintre judeţe şi municipiul Bucureşti inspectorii au constatat comercializarea sub denumirea de „pâine neagră”, a diverselor sortimente de pâine obţinute din alte materii prime, decât făina neagră şi/sau la fabricarea cărora s-au utilizat coloranţi. Astfel, se comercializau sub denumirea de „pâine neagră” unele produse obţinute dintr-un amestec în care predomina făina albă de grâu, ca de exemplu produsul denumit „pâine neagră nepreambalată”, la care din reţetele de fabricaţie a rezultat că acest produs era obţinut dintr-un amestec de făină albă tip 650 cu făină neagră, în raport de 2/1.