Dacă nu ai un cuptor cu aburi, poți improviza: pune un vas metalic sau o tavă mică în partea de jos a cuptorului, pe care o preîncălzești. După ce așezi ciabatta în cuptor, toarnă apă în vasul încins pentru a crea abur. Acest truc funcționează pentru orice tip de pâine, dacă își place să aibă o coajă subțire, crocantă și rumenă.
425 g făină albă cu 9-10 g proteine
325 ml apă
50 ml ulei de măsline
7 g drojdie uscată
12 g sare
făină extra pentru pudrat masa de lucru și aluatul
Citeste si Cât se ține la cuptor plăcinta cu brânză și stafide. Timpul corect ca să iasă absolut delicioasă
Într-un bol amestecă făina cu drojdia uscată. Adaugă apa călduță, uleiul de măsline și sarea și omogenizează bine pentru a forma un aluat uniform. Lasă-l să se odihnească 30 de minute, acoperit.
După ce aluatul s-a odihnit, înmoaie mâinile în apă la intervale de 30 de minute. Această tehnică ajută la dezvoltarea structurii aluatului.
După ultima serie pune aluatul în frigider ca să dospească peste noapte. Aluatul poate sta în frigider între 12 și 48 de ore, dar 24 de ore este ideal pentru o textură perfectă.
A doua zi scoate aluatul din frigider și lasă-l să ajungă la temperatura camerei, aproximativ 30 de minute. Pune-l pe o masă pudrată cu făină și, cu grijă, formează un dreptunghi. Împarte-l în șase bucăți și așază-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lasă-le să mai dospească în tavă 20 de minute.
Încinge cuptorul la 220°C cu aburi și ventilație. Coace ciabatta 5 minute sau până când coaja începe să se rumenească, apoi redu temperatura la 180°C și lasă pâinea să mai coacă încă 20 de minute, până devine aurie și crocantă.
Ciabatta fără frământare este acum gata pentru a fi savurată, cu o coajă perfect crocantă și un interior pufos și delicios, scrie bucatarmaniac pe Instagram.