Pâinea e bogată în calorii și carbohidrați, iar atunci când e exclusă din dietă e o alegere greșită. Mulți au impresia că pâinea neagră e mult diferită de cea albă, însă cantitatea de carbohidrați nu diferă foarte mult.
Conținutul caloric și de macronutrienți al pâinii prăjite este același cu cel al pâinii proaspete. Astfel, în timp ce o felie de pâine proaspătă albă conține 65 de calorii, o felie de pâine prăjită conține aproape același număr de calorii, mai precis 64,9, potrivit Livestrong.com.
Totul depinde de făina folosită, de cantităţile de fibre alimentare, vitamine şi minerale, precum şi indicele glicemic.
Mihaela Bilic spune că pâinea proaspătă și cea prăjită îngrașă exact la fel. Diferența e doar la nivelul balonării pe care îl produc. Aceeași părere o are și prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, care spune că prin prăjire se pierde doar apa. Totuşi, prin prăjire se pare că scade indicele glicemic al pâinii şi aceasta devine mai uşor de digerat.
Nutriționista Mihaela Bilic a desființat mitul pâinii integrale, despre care se spune că ar fi mult mai sănătoasă decât cea albă.
„Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale. Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale”, a mai spus Mihaela Bilic.
Avantajul pâinii prăjite e că nu balonează, dar ea nu trebuie fie prăjită prea mult fiindcă atunci devine toxică.
„Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.
Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.
P. S. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”, a mai spus Mihaela Bilic.
Citește și Clătite pufoase de post pe placul pofticioşilor. Se pot servi cu gem sau dulceţuri