Preferințele de consum ale românilor s-au schimbat în ultima vreme. Responsabile pentru aceste modificări de gust sunt mai multe aspecte, iar printre acestea se numără problemele financiare, dar și sfaturile nutriționiștilor, care afirmă că nu este tocmai sănătos consumul constant de pâine. Iată care este alimentul care a scos pâinea din meniul românilor. Șocant sau nu, ne referim la orez. În ultima perioadă, vânzările au crescut semnificativ, iar previziunile arată că vor atinge un record de peste un miliard de lei în 2024.
În paralel, în ceea ce privește pâinea vânzările au scăzut semnificativ, fapt din care putem deduce că oamenii preferă să opteze pentru orezul gătit sau cel sub formă de rondele. Mai există un factor care a dus la creșterea consumului de orez și anume popularizarea restaurantelor și a preparatelor asiatice, care se folosesc din plin de acest aliment. Chiar și importul de forță de muncă din zonele respective poate fi unul dintre motivele care stau la baza acestui fenomen.
De altfel, orezul este nelipsit și dintr-o serie preparate tradiționale românești precum sarmalele sau pilaful. Oamenii au remarcat că acesta este și o garnitură excelentă, sățioasă, sănătoasă și care preparată cum trebuie poate să fie și extrem de gustoasă.
„În comparaţie cu acum opt ani de zile când foloseam 100-150 de kilograme pe lună, în momentul de faţă ajungem la o tonă de orez pe lună în toate locaţiile”, spune Răzvan Dumitru, bucătar restaurant asiatic.
Românii par să se îndrăgostească din ce în ce mai tare de mâncarea asiatică, aşa că, pe parcursul anilor, pilaful românesc ar putea fi înlocuit cu diferite mâncăruri unde orezul este vedeta. Sendvişul din orez a înregistrat creşteri în România. La fel şi preparatele din sushi care au crescut cu 30% în ultimul an. La fel de căutate sunt şi tăiţeii din orez sau orezul prăjit. Cum asiaticii nu concep mâncarea fără orez, migraţia lor din ultimii ani a contribuit la consumul tot mai mare al acestei cereale în ţara noastră.
„Avem foarte, foarte mulţi clienţi români. Mâncarea noastră este toată pe bază de orez: avem şi prăjituri din orez”, spune Roxana, proprietar restaurant Sri-Lankez.
„Orezul este o cultură mai aparte, are nevoie de anumite amenajări, necesită o cantitate mare de apă într-un timp foarte scurt. Investiţia într-un hectar de orez diferă foarte mult de ceea ce înseamnă porumb, grâu, orz sau rapiţă la ceilalţi fermieri”, spune Ionel Ariom, Pro Agro.
În supermarketuri, preţul unui kilogram de orez porneşte de la 7 lei şi poate ajunge până la 11 lei. Potrivit statisticilor, un român mânâncă în fiecare an circa 4 kilograme de orez.