Seceta de anul acesta a afectat grav sectorul agricol, astfel că pagubele se resimt deja în buzunarele românilor, însă trendul continuă să fie ascendent. Pâinea, precum și alimentele de bază, vor avea prețuri mult mai piperate de anul acesta datorită randamentului scăzut al producției, datorat schimbărilor climatice.
Clubul Fermierilor Români, la solicitarea Economedia, au vorbit despre efectele pe care le va avea seceta de anul acesta în economie. Aceștia au prezentat date interesante care, din păcate, ar trebui să ne îngrijoreze.
Aceștia declară că gravitatea condițiilor meteo din sezonul actual au perturbat masiv producția de porumb și floarea soarelui, precum și că ne putem aștepta și la o creștere a prețurilor la orz, grâu sau rapiță. S-a ajuns chiar la nivelul la care, în unele cazuri, prețul de înființare și întreținere a culturilor să nu poată fi acoperit de banii obținuți din producție.
Citește și : Crește valoarea tichetului de masă! Cu cât și de când
În cifre, sunt peste 2,5 milioane de hectare de teren care a fost afectat de secetă iar pierderile de producție, conform evaluărilor anuale, ating 50-70% din media anuală. În bani, pagubele pot depăși cifra de 2 miliarde de euro la nivel național.
Prețurile vor crește putea crește, după cum urmează : pâinea și alte produse din cereale cu aproximativ 12%, la carne și produse lactate undeva între 10-15%, iar la uleiul de floarea-soarelui cu până la 20%.
Citește și : Vești bune pentru clienții Revolut! Compania de tehnologie financiară își deschide sucursală în România
„Estimările inițiale sugerează că pagubele financiare cauzate de secetă ar putea depăși 2 miliarde de euro la nivel național, având în vedere pierderile masive de producție, costurile suplimentare pentru irigații și lipsa valorificării producției la un preț corect, având în vedere afluxul încă existent de cereale și oleaginoase ucrainene.”, spun reprezentanții agricultorilor.
„Totodată, aceste valori pot varia în funcție de evoluția condițiilor climatice din următoarele luni, de speranța unui an agricol viitor productiv, dar mai ales de măsurile compensatorii pe care fermierii le așteaptă din partea instituțiilor abilitate, astfel încât presiunea executării silite să nu mai existe, iar antreprenorii aflați acum într-o situație dificilă să se poată redresa din punct de vedere economic în următoarea perioadă”, adaugă aceștia.