Vechi de 75 de milioane de ani, „Atsinganosaurus velauciensis” (dinozaurul ţigan) aparţine unei specii nou-descoperite de dinozauri din familia titanozaurilor, alte trei genuri fiind descoperite în alte situri din Europa.
„Am găsit mai bine de 70% din scheletul animalului, însă din păcate nu şi craniul. Vom putea să realizăm o reconstituire fidelă”, a precizat Geraldine Garcia de la Universitatea din Poitiers (centru-vest), care a efectuat cercetările în colaborare cu Institutul regal de ştiinţe naturale din Bruxelles.
Potrivit primelor elemente, acest dinozaur ierbivor, cu dinţi mici, cilindrici, măsura 12 metri lungime şi avea o constituţie zveltă.
În acelaşi sit paleontologic, situat în apropiere de Aix-en-Provence (sud-estul Franţei), au fost descoperite numeroase alte fosile – un craniu de crocodil, carapace de ţestoase şi oase aparţinând altor specii de dinozauri -, toate datând din perioada Cretacicului superior, în urmă cu 75 milioane ani, chiar înainte de dispariţia dinozaurilor. Potenţialul sitului paleontologic, cu o suprafaţă de 300 mp, a fost evidenţiat în 1993, iar specialiştii au efectuat săpături în trei reprize – 2002, 2009 şi 2012 – în cea mai mare discreţie, pentru a preveni eventuale tentative de jaf.