Se pare că simbolul a fost ales pentru a evoca palmierii de pe Croazetă. Primul astfel de premiu i-a fost acordat filmului „Marty” al americanului Delbert Mann, preşedinte al juriului fiind atunci Marcel Pagnol.
În cercul restrâns al celor care au primit de două ori Palme d’Or au intrat doar şase regizori: Francis Ford Coppola (Palme d’Or în 1979 şi Marele Premiu în 1974, numele precedent), Shoei Imamura (1983 şi 1997), Bille August (1988 şi 1992), Emir Kusturica (1985 şi 1995), fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne (1999 şi 2005) şi, de anul trecut, Michael Haneke (în 2009 pentru”‘Panglica albă” şi în 2012 pentru „Amour”).
Recompensa supremă a Festivalului de la Cannes a fost decernată o singură dată unei femei. Câştigătoarea a fost Jane Campion pentru „Pianul”, în 1993.
La a 50-a aniversare a festivalului s-a decernat o Palme des Palmes, atribuită lui Ingmar Bergman, primită, în absenţa regizorului, de fiica acestuia, Linn Ullmann.
Actualul trofeu a fost conceput de Caroline Scheufele, co-preşedintă a Chopard, firma de bijuterii elveţiană care furnizează anual, în cadrul unui parteneriat, premiul Palme d’Or, în valoare de peste 20.000 euro.
Cu curburi delicate, tija cu 19 frunze sculptate de mână formează la bază o inimă şi stă pe un postament de cristal de rocă veritabil, care face ca Palme d’Or să fie unică: în natură nu se găsesc niciodată două cristale de rocă identice. În cazul unui accident sau al unui premiu ex-aequo, există şi o rezervă de Palme d’Or, fără nicio dată înscrisă.
Până la cunoaşterea palmaresului, premiul stă în seifurile firmei de bijuterii, care îl livrează în ultimul moment, sub pază strictă conducerii festivalului.
Din anul 2000, două mini-Palmes, copii mai mici ale Palme d’Or, sunt acordate celui mai bun actor şi celei mai bune actriţe.