Iniţial, în acest proiect s-au înscris aproximativ 200.000 de persoane din 140 de ţări. Probele pe care le au de trecut provin în proporţie de 90% de la NASA şi nu pot fi rezolvate decât în echipă, a explicat Norbert Kraft, directorul medical de la Mars One şi membru al comitetului de selecţionare. După procesul de selecţionare de-a lungul a cinci zile, vor rămâne doar 40 de candidaţi.
Între criteriile de selecţionare figurează luarea deciziilor, atitudinea faţă de anumite probleme, moralul, motivaţia, aspectul psihologic, regulile sociale, comportamentul din timpul probelor şi cel din afara acestora.
Citeşte şi Planeta Marte a trecut cel mai aproape de Pământ în ultimii zece ani
După plasarea celor 40 de candidaţi care se califică în cursa pentru Marte într-un mediu izolat şi după interviul care se va desfăşura după modelul celui aplicat şi cosmonauţilor, vor rămâne în cursă 30 de candidaţi, din care Mars One va selecţiona doar 24 de potenţiai colonişti pe Marte, care vor fi împărţişi în 6 grupe a câte 4 persoane fiecare.
Mars One pregăteşte prima misiune în 2018, ca şi fondatorul societăţii aerospaţiale californiene SpaceX şi miliardarul Elon Musk. Primii colonişti ai societăţii olandeze vor pleca pe Marte în 2026, iar echipele care vor urma, la intervale de 26 de luni.
Odată ajunşi pe Marte, coloniştii nu vor avea cale de întoarcere şi vor trebui să trăiească în mici habitate, să găsească surse de apă, să producă oxigen şi să rpoducă diverse culturi pentru a-şi asigura hrana.
Până acum, pe Marte au ajuns numai roboţi care şi-au îndeplinit cu succes misiunile conduse de NASA, însă Statele Unite vor să trimită şi astronauţi pe „planeta roşie” în următorii 20 de ani.