Potrivit celor de la NASA, corpul ceresc, denumit 2018 GE3, avea până la 110 metri lățime și a trecut pe lângă Pământ la o distanță de 192.000 de kilometri, adică aproximativ jumătate din distanța dintre planeta noastră și Lună. Asteroidul este de trei ori mai mare decât cel care a explodat deasupra orașului Celiabinsk din Rusia, soldat acum 5 ani cu 1.200 de răniți, în special din cauza geamurilor sparte ale clădirilor.
De obicei, asteroizii care trec atât de aproape de Terra sunt mici, de dimensiuni de câţiva metri, dar acesta are un diametru între 47 şi 100 de metri, adică de aproximativ 3,6 ori mai mare decât cel care a distrus 2.000 de kilometri pătraţi de pădure în Siberia în anul 1908 (evenimentul Tunguska). Acest asteroid ar fi produs o energie de 185 de ori mai mare decât bomba atomică de la Hiroshima.
Motivul pentru care a fost detectat atât de târziu, la nicio zi după ce a trecut pe lângă planeta noastră, constă în faptul că la scară astronomică acestea sunt corpuri mici, întunecate, care călătoresc la viteze extrem de mari; ceea ce înseamnă că un telescop trebuie să fie orientat în cea mai potrivită direcţie la cel mai potrivit moment pentru a detecta asteroidul.