După ploile fără oprire din ultimele zile, pământul a luat-o la vale în Gâşteni, judeţul Bacău. Oamenii au privit neputincioşi cum pereţii caselor se crapă. Ei au fost evacuaţi de urgenţă de autorităţi. Nici apa nu mai e bună de băut.
Potrivit România TV, localnicii cred că totul li se trage din cauza defrisărilor din zonă.
Autorităţile au pregătit mai multe spaţii de dormit pentru sinistraţi. Pompierii supraveghează zona şi nu le permit oamenilor să intre în curţi până nu trece pericolul alunecărilor de teren.
De asemenea, peste 300 de persoane din satele Colții de Jos și Poiana, localitatea buzoiană Colți, sunt izolate, în urma unor alunecări de teren. Circulația se face doar pietonal sau cu un tractor forestier.
Subprefectul George Sava a anunţat că la Colții de Jos și Poiana nu pot ajunge nici Salvarea și nici Pompierii, ci doar un tractor forestier. O casă din apropierea alunecării de teren este în pericol și se fac pregătiri pentru evacuare. Potrivit Agerpres, şi la Sărulești, în urma ploilor din ultimele zile, un drum comunal a fost deteriorat în week-end, fără a exista însă oameni izolați.
Ploile abundente anunţate de meteorologi au făcut deja ravagii. Pe drumul care leagă Sibiul de Transalpina s-au produs alunecări la teren, informează România TV.
„Drumul Regelui” s-a surpat pe aproximativ 12 metri. Pământul dedesubt pur şi simplu a luat-o la vale, zona fiind acum una periculoasă pentru că în orice moment se poate rupe o altă bucată de drum.
Sâmbătă dimineaţă, oamenii s-au trezit că drumul s-a rupt, iar şoseaua a ajuns în râpă. Muncitorii de la drumuri şi pompierii au decis să restricţioneze traficul, dar acum oamenii se tem că alunecarea va continua şi ar putea rămâne izolaţi.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis cod galben pentru mai multe râuri din ţară. De asemenea, s-a emis cod portocaliu pentru râul Sabar.
Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, pentru intervalul 31.03.2015 ora 11:00 – 01.04.2015 ora 16:00, cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Olt pe sectorul Micfalău – Hoghiz (judeţele Covasna şi Braşov), Neajlov – bazin mijlociu şi inferior (judeţul Giurgiu), Sabar sector aval Poenari (judeţele Giurgiu, Ilfov şi Călăraşi).
Hidrologii anunţă creşteri de debite şi niveluri prin propagare pe râurile din bazinele hidrografice menţionate, cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.
De asemenea, în intervalul 31.03.2015 ora 11:00 – 31.03.2015 ora 20:00 pe râul Sabar la s.h. Poenari – sector îndiguit (judeţul Giurgiu) este cod portocaliu.
Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 31.03.2015 ora 07.00
Debitele au fost în creştere din cauza efectului combinat al precipitaţiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Suceava, Olt superior şi mijlociu şi numai datorită propagării pe cursul mijlociu şi inferior al Bârladului, pe Siret, Prut şi în bazinele inferioare ale Vedei, Argeşului şi Ialomiţei. Pe celelalte râuri debitele au fost în general în scădere.
Se situează peste:
– COTA DE INUNDAŢIE: râul Sabar la staţia hidrometrică Poenari (200+4)-jud.GR – sector îndiguit;
– COTELE DE ATENŢIE: râurile la staţiile hidrometrice: Olt-Hoghiz (300+15)-jud. BV, Dâmboviţa-Dragomireşti (200+2)-jud.IF şi Neajlov-Vadu Lat (150+14)-jud.GR.
Debitele se situează în general peste valorile medii lunare multianuale, exceptând râurile din bazinele: Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcau, Crişuri, Arieş, Târnave, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Bârlad, afluenţii Mureşului superior şi afluenţii Prutului unde se situeză sub aceste medii.
În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice se va reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.
Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.
Citeşte şi: VREMEA de FLORII şi de PAŞTE: Prognoza meteo pe două săptămâni