Tetraclorura de carbon descoperită de cercetătorii de la NASA este o substanţă foarte toxică, interzisă de peste 30 de ani în lumea-ntreagă. Această substanţă se mai foloseşte astăzi la spălătoriile chimice, la stingătoarele de incendii. A fost interzisă în cadrul Protocolului de la Montreal, în 1987. Prezenţa emisiilor de CC14 în atmosferă afectează stratul de ozon, subţiindu-l.
NASA a descoperit acum în atmosferă o cantitate inexplicabilă de tetraclorură de carbon, dar statele membre ale Protocolului nu au anunţat nicio emisie de CC14, în perioada 2007-2012.
Citeşte şi Explozie solară URIAŞĂ. Imagini incredibile furnizate de NASA VIDEO
Potrivit NASA, emisiile la nivel mondial ce conţin acest poluant sunt, în medie, de 39.000 de tone pe an, reprezentând circa 30% din volumul maxim înregistrat vreodată înainte de intrarea în vigoare a Protocolului internaţional. Specialişti încearcă să identifice acum care este sursa ce generează în atmosfera terestră emisiile periculoase de CC14, iar niciuna dintre ţările semnatare ale Tratatului nu a mai utilizat această substanţă.
Citeşte şi STUDIU: Furnicile ar putea reduce încălzirea globală
Totuşi, în 2008,în atmosferă se regăsea aproximativ 11% din clorul care provoacă subţierea stratului de ozon. În lipsa emisiilor de CC14, concentraţiile acestui agent ar fi trebuit să scadă cu 4% pe an, dar acestea au scăzut anual doar cu 1%.