Schimbările climatice vor provoca inundaţii frecvente, creşterea nivelului mării, topirea gheţarilor şi dezgheţarea permafrostului, potrivit raportului privind efectele schimbărilor climatice asupra oceanelor şi criosferei publicat miercuri de Grupul interguvernamental de experţi privind clima. Studiul a fost publicat miercuri la Monaco şi în el se apreciază că aproximativ 17% din populaţie este afectată,, mai ales cei care trăiesc în zonele costiere şi montane. Mai precis ar fi vorba de 670 milioane din regiunile montane şi 680 milioane din cele costiere.
Consecinţele vor fi cu atât mai grave cu cât temperaturile vor creşte mai repede, deci guvernele trebuie să ia măsuri’urgente şi ambiţioase pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră, recomandă experţii. Nivelurile mării extrem de ridicate care apar în prezent o dată la 100 de ani vor afecta probabil anual numeroase metropole situate în zone joase şi insule mici până în 2050, chiar în cazul unui scenariu de emisii reduse de gaze cu efect de seră, a mai spus grupul interguvernamental.
În medie, lumea se va confrunta probabil cu o creştere cu 43 de centimetri a nivelului mării până în anul 2100 în cel mai optimist scenariu privind încălzirea globală dintre cele patru luate în considerare de raport, comparativ cu 84 de centimetri în cel mai rău scenariu. „Oceanele pot rămâne sănătoase doar dacă limităm încălzirea globală la 1,5 grade Celsius„, au afirmat trei comisari europeni într-o declaraţie comună.