Informaţiile actualizate ale agenţiei meteo britanice, Met Office, care se întind până în anul 1850, au adăugat date de la staţiile meteo din Africa, Canada şi Rusia. Acestea vor fi disponibile publicului, pentru a evita repetarea scandalului „Climategate”, în care cercetătorii au fost acuzaţi că au „editat” informaţiile meteo pentru ca să se potrivească cu teoriile lor despre schimbările climatice.
Raportul a venit în acelaşi timp cu un studiu NASA, bazat pe informaţiile oferite de satelitul GRACE, care măsoară gravitaţia Pământului, şi care arată efectul de „deformare” pe care îl are topirea gheţii asupra gravitaţiei planetei.
„Actualizările au dus la câteva schimbări în anumiţi ani, în ceea ce priveşte temperatura medie globală, însă nu au schimbat datele generale: clima s-a încălzit tot cu 0.75 grade Celsius din 1900„, a declarat Colin Morice, cercetători la Met Office.
Studiul sugerează că anii 2010 şi 2005 au fost cei mai călduroşi de când există înregistrări, cu puţin mai calzi decât 1998, anul considerat, până acum, de Met Office drept cel mai fierbinte. Cei mai călduroşi zece ani din istorie au fost în ultimii 14 ani.
Gravitaţia Pământului în prezent (sus), diferită faţă de cea din 1995 ( jos)