„Începând cu data de 1 mai, cardul de sănătate a devenit unicul instrument de validare și decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru asigurații care au intrat în posesia lui. Faptul că astăzi aproximativ 70% din serviciile medicale sunt validate cu cardul, demonstrează că sistemul este funcțional„, se precizează într-un comunicat de presă al CNAS.
De asemenea „pentru o perioada limitată de timp, asigurații care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate sau din diverse motive nu îl pot prezenta, vor primi servicii medicale în baza verificării calității de asigurat în aplicația pe care furnizorii de servicii medicale o au la dispoziție pe site-ul CNAS. Această reglementare are scopul de a asigura accesul la servicii medicale tuturor persoanelor asigurate. Estimativ, această perioadă se va încheia în jurul datei de 1 august„, se menționează în sursa citată.
CNAS amintește că a solicitat furnizorilor de servicii medicale să respecte legislația în vigoare și să acorde serviciile cu card de sănătate celor care l-au primit, dar și fără card de sănătate celor care încă nu au intrat în posesia lui.
Conform situaţiilor centralizate la CNAS, topul judeţelor, după stadiul de distribuire a cardurilor de sănătate returnate de poştă, atât la ghişeu, cât şi prin intermediul medicilor de familie, este următorul:
Olt si Bacău – 92%
Sibiu – 91%
Cluj – 84%
Timiș – 78 %
Tulcea – 71%
CNAS menționează că persoanele asigurate care nu au intrat în posesia cardului de sănătate le pot găsi la casele de asigurări pe toată perioada lor de valabilitate, de unde vor putea fi ridicate.
Procesul de tipărire şi distribuire a cardurilor de sănătate continuă pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat. Aceste persoane nu trebuie să solicite tipărirea cardurilor, acestea sunt generate automat din sistem, iar asiguraţii le vor primi acasă prin serviciile poştale.