Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă ar urma să se reunească luni, 2 noiembrie, în şedinţă pentru a decide noile măsuri pentru limitarea răspândirii COVID-19 în Buucureşti în condiţiile în care Capitala se menţine de două săptămâni peste pragul de 3 cazuri COVID-19 la mia de locuitori.
În aceste condiţii nu este exclus ca autorităţile să decidă ca şcolile şi grădiniţele să rămână închise şi în următoarele două săptămâni.
„Vă informăm că în urma discuțiilor cu reprezentanții DSPMB, la data de 30 octombrie 2020, rata de incidență cumulată calculată la 14 zile a îmbolnăvirilor cu SARS CoV-2 NU a scăzut sub valoarea de 3 la 1000 de locuitori.
Având in vedere situația epidemiologică actuală, ISMB a propus Instituției Prefectului Municipiului București convocarea Comitetului pentru Situații de Urgență, luni 02 noiembrie 2020.
În temeiul Ordinului comun MEC-MS nr. 5487/1494/31.08.2020 si în funcție de recomandările DSPMB, Comitetul pentru Situații de Urgență va hotărî scenariul de funcționare al unităților de învățământ pentru următoarele 14 zile„, a trasnsmis Inspectorul Şolar al Municipiului Bucureşti într-un comunicat de presă.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, calculat joi de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București este de 3.78, în creştere faţă de ziua de joi.
Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat joi 6.546 de cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore după efectuarea a 36.335 de teste. Numărul pacienţilor internaţi în acest moment cu virusul SARS-COV2 a ajuns la 11.236. Dintre acestea, 917 sunt internate la ATI. De asemenea, 103 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit. Cele mai multe cazuri de infectare au fost raportate la Bucureşti – 900 noi îmbolnăviri, după ce ieri s-a atins un nou record de peste 1.100 de cazuri COVID.
Recent, Asociația Școlilor Particulare i-a cerut noului prefect al Bucureștiului, Traian Berbeceanu, să convoace urgent o şedinţă a Comitetului Municipiului pentru Situații de Urgenţă „în care să se reconsidere decizia de a suspenda cursurile școlare în unitățile de învățământ de stat și particulare de pe raza Municipiului București”.
În opinia conducerii ASP, „actul educațional se bazează pe relații interumane, interpersonale, atât între elevi și profesori, cât și între copii, (…) calitatea actului educațional scade direct proporțional cu vârsta elevilor în situația în care se trece în scenariul cursurilor online”.
Asociația Școlilor Particulare a anunţat că va solicita în instanță anularea hotărârilor emise de comitetele județene / municipale pentru situații de urgență prin care se suspendă cursurile în unitățile de învățământ şi trecerea la cursuri online în localităţile sau judeţele unde a fost depăşită incidența de 3 cazuri COVID-19 la mia de locuitori.
„Sistemul de învățare online nu deservește echitabil și uniform toate categoriile de copii. Drept urmare, nu considerăm că această varianta poate fi aplicată unitar fără a ține cont de aspectele specifice vârstei, programei școlare și necesităților fiecărei categorii de elevi. Respectiv, preșcolarii și școlarii mici (clasele pregătitoare – II) întâmpină dificultăți majore în privința însușirii de conținuturi educaționale în mediul de învățare online„, susţin reprezentanţii ASP.
Gabriela Firea a susţinut joi o conferinţă de presă la sediul central al PSD, în care a prezentat propunerile partidului, discutate în Consiliul Politic Naţional, pentru redresarea situaţiei epidemiologice, punând accent pe importanţa deschiderii şcolilor.
Aş vrea să abordez un subiect pe care l-am discutat în cadrul Comitetului Politic Naţional şi anume această situaţie singulară la nivel european şi aberantă, spun eu cu privire la închiderea şcolilor. În Capitală s-a luat măsura închiderii unităţilor de învăţământ, o măsură injustă pentru profesori si elevi. În Europa, doar România şi Lituania ţin şcolile închise. Nu există nicio justificare şi cerem noului prefect al Capitalei să redeschisă şcolile din Capitală. Ce e de făcut? Să fie testaţi profesorii şi elevii şi doar unde e un focar să iei o astfel de măsură de închidere a şcolii. Am şi eu copii, sunt părinte, vorbesc în fiecare zi cu zeci poate sute de mame, de familii. Toată lumea e îngrijorată. Nu se poate compara învăţământul în clasă cu cel online. Copiii nu mai socializează, nu îşi mai văd profesorii. Sunt de asemenea multe familii în care copiii sunt supravegheaţi de bunici, iar aceştia nu sunt familiarizaţi cu metodolodia online
In luna martie intreaga Europa si noi nu eram la fel de bine pregatiti. Spitalele nu erau dotate cu aparatura de testare, nu se faceau triaje epidemiologice, in acel moment era un risc foarte mare. Acum, cel putin la nivelul Capitalei, avem stocuri de materiale sanitare, de teste, pentru cateva luni, suntem pregatiti.”, a spus Gabriela Firea.