Victor Rebengiuc și-a urmat crezul și nu s-a dezis de valorile sale, chiar și acum, la 90 de ani. Marele actor continuă să pună aceeași pasiune în fiecare vorbă rostită, în fiecare pas făcut, însă fără laude, îi place să își trăiască succesul într-un mod discret. „Nu mă lăuda, domnule! S-ar putea să-mi faci rău”, a spus actorul.
La cei 90 de ani împliniți pe 10 februarie, anul acesta, a vrut să facă ceva special, într-un decor diferit și a acceptat invitația lui Mihai Bobonete în podcastul „Da, Bravo”. Profesionistul și-a deschis o ușă a sufletului său și a vorbit despre copilăria sa, despre greul dus, despre lecțiile învățate, dar și despre dorul nesfârșit de mama sa.
Părinții marelui actor s-au despărțit când acesta avea doar trei ani, însă după puțin timp, tatăl său și-a pierdut viața la Stalingrad. A fost crescut de bunicii materni cu multă iubire, dar și cu greutăți.
Citește și Veste bună pentru fanii serialului Clanul. Surprizele sezonului 2 dezvăluite de actori
Victor Rebengiuc a fost învățat de bunica sa, încă de la vârsta de patru ani, să citească și să socotească. „Citeam ziarul în mod curent, nu aveam probleme. Ea îl punea pe masă, să nu se murdărească masa, şi eu îl citeam. «Nu mai citi, măi, ziarul ăla, mănâncă acolo», îmi zicea. Tot ştiam din ziar, din ce se întâmpla în anii ’40, de rebeliune. Şi atunci ea punea ziarul invers şi eu îl citeam şi aşa”, a povestit marele actor.
Mama marelui artist nu a vrut niciodată să-l vadă pe fiul său jucând pe marile scene românești. „Mama nu a vrut să vină să mă vadă jucând. A zis «Tu mori acolo şi eu nu vreau să văd asta». Muncea foarte mult. Ea era singura care muncea în casă și aducea salariu. A mers greu”, a povestit el.
Poate asta l-a determinat să nu-și dorească să aibă cunoscuți în public sau, dacă aceștia sunt acolo, măcar să nu știe de ei. „Nu îmi place să știu că sunt persoane pe care le cunosc în public, pentru că eu înnebunesc în momentul în care joc pe scenă să știu că e acolo, mă gândesc «Oare ce-o să zică?!»”, a adăugat Victor Rebengiuc.
Maestrul a făcut parte dintr-o generație de aur, alături de Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi, Dumitru Rucăreanu, Amza Pellea, Silvia Popovici, Sanda Toma şi Eliza Plopeanu. A jucat în spectacolele de referință de-a lungul mai multor decenii de carieră: „Un tramvai numit dorință”, „Play Strindberg”, „Visul unei nopți de vară”, „Lungul drum al zilei către noapte”, „Furtuna”, „O scrisoare pierdută”, „Iulius Cezar”, până la „Unchiul Vania”, „Căsătoria” etc.
Citește și Ne părăsesc marii actori. O altă legendă a scenei s-a stins din viaţă
De asemenea, regizorii Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Stere Gulea, Dan Pița au vorbit despre filmele antologice realizate împreună, de la „Pădurea spânzuraților” (unde l-a interpretat pe Apostol Bologa), „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Moromeții” până la „Tănase Scatiu”, „Pădureanca” ș.a. Sub bagheta regizorului Yuriy Kordonskiy a jucat în „Unchiul Vania” de Cehov, la Teatrul Bulandra, în „Căsătoria” şi „Inimă de câine”.
Și-a dedicat viața atât carierei, cât și familiei. A vrut ca fiul său să simtă că are un tată alături. Tudor, fiul actorului, i-a oferit un nepot, pe Mircea, care a devenit cel mai bun prieten al său.
„Mircea a fost un cadou nemaipomenit pentru mine. Am mers eu cu el la munte, când nu puteau ei să meargă. Și ne-am înțeles foarte bine, și ne-am distrat foarte bine. El e singurul care muncește toată ziua de la noi din toată familia. De dimineață până seara el muncește, are de lucru. Acum are 15 ani. Am stat mult cu el: îl duceam la grădiniță, îl aduceam de la grădiniță”, a mai spus marele actor, potrivit Click.