Cotidianul german, aflat, alături de alte instituții media internaționale, la originea dezvăluirilor, susține că pe lista de clienți ai cabinetului figurează „traficanți de droguri din Mexic, Guatemala și Europa de Est” care sunt supuși sancțiunilor.
„Un finanțator probabil al Hezbollah, persoane care susțin programele nucleare iranian și nord-coreean și doi presupuși susținători ai președintelui din Zimbabwe, Robert Mugabe”, apar de asemenea în aceste fișiere, continuă publicația, fără a preciza totuși identitatea persoanelor sau a companiilor vizate.
„Cel puțin 22 de persoane și cel puțin 24 de companii” cu care Mossack Fonseca a făcut afaceri s-au aflat sau se află pe liste vizate de sancțiuni americane sau europene, conform aceleiași surse, informează Agerpres.
Süddeutsche Zeitung adaugă faptul că, în unele cazuri, colaborarea s-a încheiat înainte ca sancțiunile să intre în vigoare, dar că în alte cazuri aceasta a continuat de-a lungul anilor.
Citeşte şi Şeful ANAF şi al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, audiaţi pe tema „Panama Papers”
În prezent, patru companii cu sediul în Seychelles fac obiectul unor sancțiuni ale SUA și toate au fost, „cel puțin o perioadă de timp”, create sau administrate de cabinetul de avocatură panamez. În Insulele Virgine, 15 firme sunt supuse unor sancțiuni americane, iar șase dintre ele au fost înregistrate sau administrate de Mossack Fonseca.
Cotidianul francez Le Monde a divulgat deja în cadrul acestei anchete jurnalistice că regimul sirian a putut să ocolească sancțiunile internaționale și să își finanțeze mașina de război datorită, printre altele, a trei firme paravan cu sediul în Seychelles.
Ancheta, care se bazează pe documente provenite de la cabinetul de avocatură panamez, a dezvăluit existența unor averi în paradisuri fiscale pe numele a 140 de responsabili politici sau personalități de prim-plan.