Convocată vineri, această reuniune a Joint International Tax Shelter Information and Collaboration (JITSIC) s-a desfășurat cu ușile închise, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al organizației.
Scopul ei, potrivit OCDE, a fost „să reflecteze la posibilitățile de cooperare și de schimburi de informații, să identifice riscurile de fraudă fiscală și să decidă o acțiune comună, în urma dezvăluirilor din Panama Papers”.
„Fiecare administrație fiscală va opera în continuare în funcție de legislația țării sale și de reglementările proprii, conform acordurilor de schimburi de informații pe care statele le-au încheiat între ele„, a precizat organizația într-un comunicat difuzat după reuniune.
JITSIC, care reunește responsabilii administrațiilor fiscale din 46 de țări, are misiunea de a reacționa la riscurile de fraudă fiscală la scară internațională printr-o colaborare activă și un schimb rapid și eficient de informații cu celelalte administrații fiscale.
Documentele cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca, dezvăluite de circa 100 de canale media în toată lumea, au evidențiat existența unui vast sistem de evaziune fiscală în care sunt implicați înalți responsabili politici, sportivi, miliardari și alte celebrități.
„În mod fundamental, avem de a face cu o viziune de ansamblu asupra mecanismelor de evaziune fiscală”, a explicat șeful serviciilor fiscale australiene Chris Jordan, a cărui țară prezidează JITSIC, pentru Australian Financial Review.
„Numeroase țări au informații și trebuie să vedem cine, cui și cum le putem pune în comun pentru a începe să lucrăm împreună„, a continuat el.
„Atât ca rețea a administrațiilor fiscale interesate de schimbul de informații și de lupta împreună împotriva riscurilor comune, JITSIC este bine plasată pentru a răspunde acestei provocări”, relevă OCDE în comunicatul său.