Desant al corporațiilor japoneze în România în domeniul energiei verzi. Presa japoneză vorbește despre “trilioane de dolari”. Ziariștii niponi susțin că autoritățile de la Tokyo și București sunt pregătite să prezinte public o declarație comună care “să precizeze amploarea ajutorului energetic pentru Ucraina și crearea unui cadru pentru investițiile ecologice în România”.
În acest sens, oficiali guvernamentali japonezi vor vizita România și Polonia începând de astăzi, ei fiind însoțiți de o delegație de reprezentanți ai unor corporații nipone precum Hitachi, Eneos Holdings și IHI, scrie Profit.ro.
Fonduri provenite de la instituții precum Ministerele Energiei și Inovării din România, precum și de la Organizația de Dezvoltare a Energiei Noi și a Tehnologiei Industriale din Japonia urmează a fi investite în diferite proiecte ecologice, precum sisteme hidroelectrice Itochu și cele de energie care combină generarea de energie solară și pilele de combustibil ale grupului Panasonic, mai scrie presa niponă.
Fondul Uniunii Europene care sprijină implementarea tehnologiilor inovatoare de decarbonizare este văzut ca o sursă promițătoare de finanțare a proiectelor româno-nipone. România îndeplinește cerințele statului de drept și poate accesa 29 de miliarde de euro (31,5 miliarde de dolari), dintre care jumătate sunt granturi nerambursabile.
Jurnaliștii japonezi amintesc și faptul că România produce anual 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale și că, probabil în acest an, va depăși Olanda, devenind cel mai mare producător de gaze din UE.
Japonia va lua în considerare furnizarea nu numai de echipamente pentru producerea hidrogenului din gaze naturale, ci și de tehnologii de colectare și stocare a emisiilor de dioxid de carbon, ceea ce ar duce la producerea de hidrogen albastru, mai scrie sursa citată.
De asemenea, poate propune tehnologii pentru modificarea centralelor electrice pe gaz natural existente pentru a permite utilizarea hidrogenului drept combustibil.