PANDEDIE CORONAVIRUS. 10 motive ca să nu intraţi în panică

Deşi a fost declarată de OMS Pandemie de coronavirus, vă prezentăm 10 motive ca să nu intraţi în panică. 
Alina Costache
13 mart. 2020, 19:59
PANDEDIE CORONAVIRUS. 10 motive ca să nu intraţi în panică

1. Știm ce este Primele cazuri de SIDA au fost descrise în iunie 1981 și a necesitat mai mult de doi ani pentru a identifica virusul (HIV) care a cauzat boala. Cu COVID-19, primele cazuri de pneumonie severă au fost raportate în China la 31 decembrie 2019, iar pînă pe 7 ianuarie virusul fusese deja identificat. Genomul a fost disponibil în ziua 10. Boala se numește COVID-19. Știm deja că este un nou coronavirus din grupul 2B, din aceeași familie ca SARS, pe care l-am numit SARSCoV2. Se crede că este legată de coronavirus din lilieci. Analizele genetice au confirmat că are o origine naturală recentă (între sfîrșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie) și că, deși virusurile trăiesc prin mutare, rata mutației sale poate să nu fie foarte mare .

2. Știm cum să detectăm virusul Începînd cu 13 ianuarie, a fost disponibil un test pentru detectarea virusului.

3. Situația se îmbunătățește în China Măsurile puternice de control și de izolare impuse de China dau rezultate. De cîteva săptămîni, numărul cazurilor diagnosticate în fiecare zi este în scădere. O monitorizare epidemiologică foarte detaliată se realizează în alte țări. Focarele sînt în zone specifice, ceea ce permite o monitorizare asupra lor, mai ușoară.

4. 80% din cazuri sînt ușoare Boala nu provoacă simptome sau este ușoară în 81% din cazuri. Desigur, în 14% poate provoca pneumonii severe și în 5% poate deveni critică sau chiar fatală. Încă nu se știe care poate fi rata mortalității. Dar ar putea fi mai mică decît unele estimări de pînă acum.

Citeşte şi Ce înseamnă STARE DE ALERTĂ şi STARE DE URGENŢĂ. Măsurile pe care trebuie să le ia autorităţile

5. Oamenii se recuperează O mare parte din datele raportate se referă la creșterea numărului de cazuri confirmate și a numărului de decese, totuși majoritatea persoanelor infectate sînt vindecate. Există de 13 ori mai multe cazuri vindecate decît decese, iar această proporție este în creștere .

6. Simptomele apar ușoare la copii Doar 3% din cazuri apar la persoane sub 20 de ani, iar mortalitatea sub 40% este de doar 0,2% . Simptomele sînt atît de ușoare la copii, încît pot trece neobservate.

7. Virusul poate fi înlăturat Timp de doar un minut, virusul poate fi înlăturat eficient, de pe suprafețe, cu o soluție de etanol (62-71% alcool), peroxid de hidrogen (0,5% peroxid de hidrogen) sau hipoclorit de sodiu (0,1% înălbitor). Iar spălarea frecventă a mîinilor cu apă și săpun este cea mai eficientă metodă de a evita contaminarea.

8. Oamenii de știința de pe tot globul lucrează împreună Este epoca cooperării științifice internaționale. După puțin peste o lună, 164 de articole cu privire la COVID19 sau SARSCov2 puteau fi accesate liber în PubMed, iar multe alte articole rămîn disponibile în arhive și nu au fost încă revizuite. Sunt lucrări preliminare privind vaccinurile, tratamentele, epidemiologia, genetica și filogenia, diagnosticul, aspectele clinice etc. În plus, majoritatea revistelor științifice și-au lăsat publicațiile ca acces deschis pe subiectul coronavirusurilor. Aceste articole au fost scrise de aproximativ 700 de autori, din întreaga lume. Este știință de cooperare, împărtășită și deschisă. În 2003, odată cu epidemia SARS, a durat mai mult de un an pînă la mai puțin de jumătate din numărul de articole.

9. Există deja prototipuri de vaccin Capacitatea noastră de a proiecta noi vaccinuri este spectaculoasă. Există deja mai mult de opt proiecte în curs de căutare a unui vaccin împotriva noului coronavirus. Există grupuri care lucrează la proiecte de vaccinare împotriva virușilor similari. Grupul de vaccinuri de la Universitatea din Queensland, din Australia, a anunțat că lucrează deja la un prototip folosind tehnica numită „clemă moleculară”, o tehnologie nouă. Acesta este doar un exemplu care ar putea permite producerea de vaccinuri într-un timp record. Prototipurile pot fi testate în curînd pe oameni.

Citeşte şi Un medic celebru explică de ce românii sunt mai puţin expuşi la coronavirus

10. Procesele de identificare a antiviralelor împotriva coronavirusului sînt în curs Vaccinurile sînt preventive. În acest moment, tratamentul persoanelor care sînt deja bolnave este important. Există deja peste 80 de studii clinice care analizează tratamentele coronavirusului. Acestea sînt antivirale care au fost utilizate pentru alte infecții, care sînt deja aprobate și despre care știm că sînt sigure. Unul dintre antiviralele care au fost deja testate la om este Remdesivir, care are un spectru larg încă în studiu, și a fost testat împotriva Ebola și SARS / MERS .

De asemenea, un alt antiviral, care s-a identificat ca avînd o activitate antivirală puternică este clorochina. Clorochina, un antimalerian, este cunoscută pentru faptul că blochează infecția virală prin creșterea pH-ului endozomului, care este necesar pentru fuziunea virusului cu celula, inhibînd astfel intrarea sa. S-a demonstrat că acest compus blochează noul coronavirus în vitro și este deja utilizat la pacienții cu pneumonie provocată de coronavirus. Alte teste propuse se bazează pe utilizarea oseltamivirului (care se folosește împotriva virusului gripal), interferon 1b (proteină cu funcție antivirală), antiseră de la persoane care s-au recuperat sau anticorpi monoclonali pentru neutralizarea virusului. Au fost propuse noi terapii cu substanțe inhibitoare, cum ar fi baricitinibina, selectate de inteligența artificială . Pandemia de gripă din 1918 a provocat peste 25 de milioane de decese în mai puțin de 25 de săptămîni. S-ar putea întîmpla ceva similar acum? Probabil că nu; nu am fost niciodată mai bine pregătiți pentru a lupta împotriva unei pandemii.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Confruntări sângeroase în Siria: 14 membri ai forțelor de securitate uciși
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)