Pandemia de coronavirus este istorie. România analizează azi declararea epidemiei de gripă. Ce restricţii s-ar putea impune

România, la un pas să declare epidemie de gripă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, va susține astăzi, la ora 15.00, o conferință de presă, la sediul ministerului în care este aşteptat să anunţe situația epidemiologică la nivel național şi dacă declară epidemie de gripă în România.
Filip Stan
05 ian. 2023, 06:57
Pandemia de coronavirus este istorie. România analizează azi declararea epidemiei de gripă. Ce restricţii s-ar putea impune

Joi ar putea fi declarată epidemie de gripă în România. Ministerul Sănătății așteaptă datele actualizate din toată țara pentru a vedea dacă suntem în a treia săptămână consecutivă de creștere a cazurilor.

Alexandru Rafila este aşteaptat să anunţe, de la ora 15.00, dacă declară epidemie de gripă în România. Tot joi are loc o întâlnire cu reprezenanţii DSP-urilor şi cu cei ai Ministerului Educaţiei pe tema răspândirii gripei, în condiţiile în care luni, 9 ianuarie, elevii revin la şcoală. 

În unele spitale, peste 50% din totalul testelor pentru gripă sunt pozitive, afectați sunt și adulții, paturile din secțiile de boli infecțioase sunt tot mai neîncăpătoare, iar printre cei spitalizați sunt și tineri, spun medicii. Deja, la Iaşi s-a interzis accesul aparţinătorilor, situaţie care s-ar putea generaliza în cazul declarării epidemiei de gripă. Masca ar putea deveni obligatorie şi în alte instituţii şi recomandată pentru zonele aglomerate, iar în şcoli se va face triaj epidemiologic.

Valul de infectii respiratorii – gripă, viroze și infecții cu SARS-CoV2 – a făcut neîncăpătoare, în aceste zile, cabinetele medicilor de familie și camerele de gardă ale spitalelor de boli infecțioase.

România se află într-o perioadă de creştere a numărului cazurilor de viroze respiratorii şi de gripă și din această cauză ar putea declara epidemie de gripă. „O să ştim la sfârşitul acestei săptămâni”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la emisiune Punctul culminant, moderată de Victor Ciutacu.

“Ne aflăm într-un context în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia de cazuri de gripă care sunt diagnosticate depăşeşte 10%. Ne aflăm în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi implicit de cazuri de gripă”, a spus Rafila.

Potrivit datelor publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 19-25 decembrie (S51/2022) s-au înregistrat, la nivel naţional, 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021.

În S51, au fost raportate la nivel naţional 2.685 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.644 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă intervalului 19-25 decembrie 2022 şi cu 79 de cazuri înregistrate în S51/2021.

Până în prezent, nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal. De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul. Pe de altă parte, până la 25 decembrie, au fost vaccinate antigripal 1.417.836 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat însă că bilanţul de joia aceasta ar putea arăta a treia săptămână de creştere consecutivă.

 

Care este procedura la nivel european pentru a declarara epidemie de gripă

Acesta a precizat că procedura care este stabilită de Centrul European al Corpului de Control al Bolilor este ca în această situaţie, după o creştere de trei săptămâni consecutive să poate discuta despre o epidemie de gripă.

”Iar la o epidemie de gripă, în mod evident, când se manifestă, două, trei săptămâni, valul acesta epidemic, limitarea accesului în spital şi utilizarea de echipament de protecţie pentru personalul medical, mă refer în primul rând la mască şi mănuşi, de asemenea, igiena riguroasă a mâinilor, atât pentru personal, cât şi pentru vizitatori şi pentru pacienţi, pentru reducerea transmiterii trebuie să intre în funcţiune.

Noi am avut doi ani consecutiv fără viroze, fără gripă, pentru că circulaţia virusurilor a fost mult redusă de măsurile luate faţă de pandemia COVID.

Acum ne aflăm în situaţia unei recrudescenţe a numărului de cazuri, iar instituirea măsurilor pentru o manifestare epidemică a gripei, care anul acesta este decalată faţă de sezoanele care erau cu 4-5-6 ani, cam cu 3-4 săptămâni, adică a apărut cu 3-4 săptămâni mai repede, circulaţia a fost mai rapidă”, a precizat ministrul Sănătăţii.

El a mai fost întrebat dacă în prezent în România este epidemie de gripă. “O să ştim la sfârşitul acestei săptămâni sau cel mai probabil luni, după ce o să putem să analizăm toate datele care vin din ţară.

Ce se întâmplă cu şcolile dacă va fi declarată epidemie de gripă în România. Ministrul Sănătăţii a venit cu explicaţii
Noi avem un sistem de supraveghere a gripei la nivel naţional. El practic adună toate cazurile de viroze respiratorii, dar individualizează cazurile de gripă, fie din punct de vedere clinic sau diagnosticate.

Dacă procentul celor care sunt confirmate de laborator depăşeşte 10%, procentul din testele care se fac, pe de o parte şi, pe de altă parte, există o creştere săptămânală de 20%, săptămâni consecutive, atunci putem să discutăm de o epidemie de gripă”, a mai transmis Alexandru Rafila.

Medicul Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat, miercuri, la Euronews România, care sunt condițiile pentru a fi declarată epidemie de gripă în țara noastră. Pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, ar urma să fie limitat accesul în spitale, însă pentru populație nu vor fi aplicate restricții, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei COVID-19. Autoritățile sanitare au făcut o serie de recomandări, printre care respectarea condițiilor de igienă și purtarea măștii de protecție în spațiile închise aglomerate.

Dr. Rafila a precizat că epidemia de gripă este declarată printr-un „mecanism care se desfășoară la nivelul Ministerului Sănătății pe baza datelor epidemiologice pe care le avem din sistemul de supraveghere. Joi vom avea datele pentru săptămâna precedentă de supraveghere”:

„Dacă într-adevăr se cumulează două lucruri – o creștere cu 20% a cazurilor de viroze respiratorii, în general, care includ și gripa, și o proporție de minimum 10% a probelor testate pozitive pentru gripă, atunci se declară epidemia. E o situație care s-a mai întâmplat și în alți ani”, a afirmat medicul Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Alexandru Rafila anunţă o posibilă epidemie de gripă. Unde va fi obligatorie purtarea măştii

 

Ce măsuri vor fi aplicate dacă va fi declarată epidemie de gripă în România

„Ea duce la adoptarea unor măsuri, mai ales la nivelul unităților sanitare de reducere a circulației în unitățile sanitare, respectiv limitarea vizitelor pentru o perioadă de timp. În general, durează câteva săptămâni, cât durează valul epidemic.

În plus, măsuri suplimentare de asigurare a protecției personalului medical – triaj epidemiologic pentru personalul medical în fiecare zi și măsuri generale recomandate populației pentru ca impactul acestui val epidemic să fie cât mai mic”, a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătății a evidențiat că măsurile sunt recomandate, deoarece „nu se introduc restricții sau obligativități pentru populație”.

„Oamenii știu deja că măsurile de protecție individuală care se referă la igiena personală, igiena mâinilor, evitarea aglomerațiilor sau utilizarea măștii atunci când ajungem într-un spațiu închis aglomerat, lucrurile astea cred că au intrat în obișnuință și nu mai constituie nicio problemă.

Sunt la nivel de recomandare pentru populație, ca să nu inducem o discuție în spațiul public legată de restricții sau obligativități.

Nu se introduc restricții sau obligativități pentru populație. Doar se limitează accesul în unitățile medicale unde evident că apariția de focare de infecție gripală pune în pericol pacienții”, a mai precizat Rafila.

Recomandări pentru părinți: „Să nu stea ore întregi cu un copil care are o simplă boală febrilă la unitățile de primiri urgențe care sunt supraaglomerate”
Ministrul Sănătății a amintit că spitalele care tratează infecțiile respiratorii sunt mai aglomerate. Sunt aglomerate unitățile de primiri urgențe. Am avut o discuție în acest sens.

„Am pus la dispoziție un ghid orientativ pentru părinți. Ei să se adreseze pentru formele obișnuite de viroză la medicii de familie și în centrele ambulatorii pe care le-am pus la dispoziția populației.

Să nu stea ore întregi cu un copil care are o simplă boală febrilă la unitățile de primiri urgențe care sunt supraaglomerate.

Dacă stai cu un copil care are o viroză banală la UPU, riscurile sunt mai mari pentru copil. Acolo există alte patologii infecțioase. Lucrul ăsta nu este favorabil pentru copii”, a mai precizat Rafila.

 

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu: Numărul de infecţii respiratorii va fi categoric mare

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, afirmă că numărul de infecţii respiratorii va fi în continuare mare în ianuarie şi februarie, iar această situaţie reprezintă „o întoarcere la normalitate” după trei ani de pandemie cu noul coronavirus, potrivit Agerpres.

„Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine. Discuţia cu epidemia este strict pe criterii epidemiologice. Ţine de număr, ţine de intervalul de timp în care apar cazurile de gripă. Ceea ce mi se pare relevant este în felul următor – indiferent dacă va fi sau nu epidemie de gripă, oricum vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze. Numărul de infecţii respiratorii va fi categoric mare, lucru care se vede din statistici.

Este clar că vom avea în aceste două luni. Partea bună este că modalitatea prin care previn aceste infecţii respiratorii este comună – indiferent că vorbesc de gripă, de SARS-CoV-2 sau de alte infecţii virale cu diferenţa că la gripă am puterea de a mă vaccin antigripal şi a face o prevenţie efectivă, cum pot să o fac şi la SARS-CoV-2. La alte infecţii virale nu pot”, a afirmat Marinescu, astăzi, pentru AGERPRES.

Potrivit acestuia, sezonul rece cu infecţii respiratorii este „o întoarcere la normalitate”, după trei ani de pandemie cu noul coronavirus.

„După părerea mea, sezonul rece cu infecţii respiratorii este o întoarcere la normalitate, după trei ani de pandemie. Să ne aducem aminte că pre-pandemie aveam astfel de sezoane complicate. Elementele pe care le avem în plus ar fi două. Şi anume faptul că avem infecţii cu SARS-CoV-2 în continuare. Este o subraportare. Nu trebuie să ne uităm doar la datele prezentate. Sunt forme uşoare, dar avem în continuare infecţii cu SARS-CoV-2. Şi doi – circulaţia virusurilor gripale şi a altor virusuri în afară de SARS-CoV-2 în cei trei ani de pandemie a fost mult redusă. Şi atunci, în interacţiunea cu microorganismele, în momentul de faţă oamenii se vor infecta într-o mai mare măsură”, a arătat medicul.

Adrian Marinescu susţine că reîntoarcerea elevilor la cursuri va duce la creştere circulaţiei virusurilor. „Cu siguranţă că da (începerea şcolii va înlesni transmiterea – n.r.). Este de aşteptat să crească circulaţia virusurilor. Trebuie prudenţă şi să luăm în calcul, fără să fie un capăt de ţară, că lucrurile acestea, se vor întâmpla. Faptul că va creşte numărul de infecţii nu înseamnă că vor fi severe. Cei mici de cele mai multe ori fac forme uşoare”, a precizat Marinescu.

El recomandă, în acest context, evitarea zonelor aglomerate, a contactului cu persoanele simptomatice, purtarea măştii în mijloacele de transport şi alte spaţii aglomerate, dar şi respectarea normelor de igienă.

„Sunt lucrurile pe care toţi le ştim şi le-am învăţat în cei trei ani: să evităm zonele aglomerate, mai ales dacă sunt nearisite, mijloacele de transport, evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie acută. În momentul în care eu am simptomatologie acută mă izolez, nu merg în colectivitate, este vorba de copii. Adultul nu va merge la locul de muncă. Pentru a reduce transmiterea într-o oarecare măsură. Este vaccinare, sunt regulile de igienă, este faptul că masca nu trebuie să fie gândită ca o restricţie, dar este o modalitatea prin care pot să previn. Tocmai în spaţiile închise, în locurile neaerisite, mă refer inclusiv la mijloacele de transport”, a spus medicul.

În 23 de țări care au raportat date privind infecțiile respiratorii acute severe (SARI), pacienții spitalizați au fost diagnosticați în cea mai mare parte cu virusuri de tip B, procentul fiind de 85%. De cealaltă parte, copiii cu vârste de patru ani și mai mici, spun specialiștii, sunt cei mai des afectați.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București