Pandemia de COVID-19 a accentuat singurătatea şi stresul, conform unui studiu realizat de IRES. 25% dintre persoanele chestionate au afirmat că au avut de suferit în acest an de singurătate. Tot un sfert au simțit nevoia să discute cu cineva apropiat, însă nu au avut cu cine. De asemenea, 40% la sută dintre români au resimțit stresul din cauza izolării sau a restricțiilor legate de pandemie.
Potrivit studiului, 40% dintre persoane s-au gândit la moarte în 2020. Peste 50% dintre oameni au spus că le-a fost teamă ei înșiși sau cineva drag ar putea muri.
Gândurile legate de moarte au fost prezente în proporții mai ridicate în rândul femeilor și vârstnicilor.
Autorii cercetării mai precizează că 6% dintre cei chestionați au spus că anul acesta au pierdut pe cineva drag din cauza pandemiei.
Un sfert dintre români au suferit de singurătate în 2020. Cei mai afectați au fost vârstnicii, femeile și persoanele cu nivel de educație scăzut. Aproape 25% dintre persoane au spus că au simțit nevoia să discute cu cineva apropiat, dar nu au avut cu cine.
Vârstnicii și persoanele cu educație scăzută fiind printre cei mai expuși la lipsa altor persoane cu care să comunice.
40% dintre persoane spun că zolarea sau restricțiile impuse de COVID-19 le-au provocat stări de stres, mai afectați decât media fiind tinerii și femeile.
14% dintre cei chestionați au spus că au fost în 2020 în situația de a avea nevoie de ajutor și de a nu avea la cine să apeleze, iar 16% nu au primit sprijinul de care au avut nevoie.
6% dintre participanții la studiu spun că și-au pierdut, în 2020, locul de muncă. 25% au precizat că au pierdut din cauza pandemiei, venituri importante, cei mai afectați de această situație fiind tinerii și persoanele de până în 50 de ani.
De asemenea, 5% dintre oameni au afirmat că pe perioada pandemiei de COVID-19, au întâmpinat dificultăți cu privire la procurarea alimentelor.
Studiul IRES a fost realizat prin telefon, pe un eşantion de 1.085 de 18 ani și peste, în perioada 18 – 21 decembrie 2020.