COVID-19 conduce, de asemenea, la dezvoltare unei măsuri inovatoare, orientată spre viitor, a schimbării locurilor de muncă și a vânzărilor, utilizând Studiul lunar privind incertitudinea întreprinderilor mici (SBU) realizat de Banca Federală a Rezervei din Atlanta în cooperare cu Universitatea din Chicago Booth School de afaceri și Universitatea Stanford.
Pe baza întrebărilor din sondaje care au cerut companiilor să estimeze vânzările și personalul cu un an înainte, autorii – José María Barrero de la Instituto Tecnologico Autonomo de Mexico, Nick Bloom de la Universitatea Stanford și Steven J. Davis de la Universitatea din Chicago – arată că rata celor care şi-au schimbat locurile de muncă va fi de două ori mai mare față de media dinaintea pandemiei.
„Eforturile politice de conservare a tuturor locurilor de muncă dinainte să apară COVID s-ar putea dovedi destul de costisitoare, în ceea ce privește repartizarea necorespunzătoare a resurselor și răspunderea contribuabililor”, susţin autorii.
Pe baza cercetărilor anterioare pentru a ajuta la interpretarea rezultatelor SBU, autorii estimează că 42 la sută din locurile de muncă pierdute din cauza pandemiei au dispărut definitiv. Chiar dacă unele firme au renunțat la angajaţi, altele au angajat.
SBU din aprilie a arătat că șocul COVID-19 a provocat trei noi angajări pe termen scurt pentru fiecare 10 concedieri.
Un chelner, de exemplu, s-ar putea angaja la un serviciu de livrare sau un consilier la un magazin de îmbrăcăminte ar putea lucra într-un centru de distribuție al unui retailer online.
Autorii anticipează faptul că reacţiile consumatorilor, angajaţilor și firmelor la pandemie vor persista într-o măsură considerabilă chiar și după terminarea acesteia, inclusiv creşterea cumpărăturilor online şi scăderea numărului călătoriilor de afaceri.
„Milioane de locuitori învață să cumpere aproape orice online și mulți vor continua. Oamenii de afaceri învață cum să călătorească mai puțin, iar angajații și firmele învață cum să lucreze eficient de acasă”, mai spun autorii.