Statele Unite ajunge astfel a treia cea mai afectată țară de coronavirus din punct de vedere al cazurilor detectate, după China și Italia.
Majoritatea deceselor sunt înregistrate în New York, care a devenit epicentrul epidemiei în Statele Unite.
Mai multe echipe de cercetători chinezi au descoperit, în urma autopsiilor realizate asupra pacienţilor diagnosticaţi cu coronavirus, că virusul rămâne în plămânii acestora şi după deces.
De asemenea, autopsiile au revelat și dovezi daunelor grave pe care le face coronavirusul la nivelul sistemului imunitar, care ar putea fi „un factor foarte important” în ceea ce privește decesul pacienșilor infectați, a explicat Wang Guiqiang, un specialist în boli infecţioase la Peking University First Hospital, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.
Citeşte şi: OMS avertizează: „SUA ar putea deveni nou epicentru al pandemiei de coronavirus”
Specialistul a mai explicat faptul că infecția produce secreții și tuburile bronșice de mici dimensiuni și cauzează schimbări patologice severe ale plămânilor.
Un alt studiu publicat la sfârșitul lui februarie, pe Jurnalul de Medicină Legală, arăta că noul coronavirus declanșează simptome inflamatorii la nivelul căilor respiratorii și a sacilor de aer ai plămânilor.
Deteriorarea pe care o provoacă COVID-19 la nivelul țesutului pulmonar sub formă de fibroză pulmonară este mai puțin severă decât cea provocată de SARS, dar simptomele de umflare a plămânilor sunt mai grave, se arăta în raport.
Gradul de deteriorare al plămânilor era unul foarte mare și se puteau observa și secreții vâscoase la nivelul sacilor de aer, ceea ce ar putea explica senzația de înec raportată de pacienții care se aflau într-o stare critică.
„Cred că trebuie să ne pregătim pentru o perioadă de cel puţin câteva luni şi să luăm toate măsurile de precauţie necesare pentru acest lucru”, a răspuns secretarul american al apărării, Mark Esper, la întrebarea cu privire la cât de mult ar putea să dureze această situaţie de criză, potrivit Agerpres.
„Sunt pe deplin încrezător că peste câteva luni vom trece şi peste această situaţie”, a mai adăugat el în cadrul unei teleconferinţe.
Cu aceeaşi ocazie, şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, a susţinut că, deşi nu se ştie cât de mult va dura această pandemie, pornind de la experienţele altor state, experienţe care ar putea sau nu să se aplice situaţiei din SUA, sfârşitul pandemiei ar putea fi în luna iulie.