Pandemie coronavirus. Un medic care a ajutat la gestionarea crizei Covid-19 în Japonia a declarat că regretă decizia. „Acum regret, nu trebuia să ridicăm starea de urgență”, a declarat doctorul Kiyoshi Nagase, președintele Asociației Medicilor din Hokkaido.
Ce s-a întâmplat în Hokkaido este un mesaj de revenire la realitate pentru statele care doresc să relaxeze restricțiile. Experții spun că restricțiile au fost ridicate prea devreme, din cauza presiunii puse de mediul de afaceri și a falsei siguranțe dată de scăderea ratei infectărilor.
„Hokkaido arată, de exemplu, că ceea ce se întâmplă în SUA, unde unii guvernatori relaxează măsurile, este foarte periculos. Desigur că nu poți închide șoselele, dar trebuie să pui controale. Asta știm acum: Chiar dacă controlezi primul val, nu te poți relaxa”, a explicat Kazuto Suzuki, vice-decan al Facultății de Politici Internaționale din cadrul Universității Hokkaido.
Prefectura Hokkaido numără 5,3 milioane de locuitori și este prima zonă din Japonia unde a izbucnit un focar de infecție cu coronavirus. Autoritățile de aici au acționat rapid și decisiv pentru a opri răspândirea virusului.
Pe 28 februarie, la exact o lună de la primul caz confirmat în Hokkaido, erau deja 66 de persoane infectate. Atunci, guvernatorul prefecturii a deretat stare de urgență.
Însă la jumătatea lunii martie, criza sanitară începuse să se stabilizeze – în unele zile nu apăruse niciun caz nou – însă numărul reclamațiilor din partea patronilor de firme începuse să crească. Principalele industrii din Hokkaido – agricultura și turismul – erau devastate din cauza restricțiilor.
Prin urmare, guvernatorul Naomichi Suzuki – care beneficiază de o cotă de popularitate de 90% – a fost pus să aleagă între menținerea restricțiilor – ceea ce ar continua să afecteze economia – și ridicarea restricțiilor – care ar pune în pericol sănătatea locuitorilor. Astfel că pe 18 martie, în urma consultărilor cu consilierii săi, Suzuki a decis că este timpul să relaxeze restricțiile.
Decizia a venit pe fondul informațiilor limitate privind ușurința cu care se răspândește noul virus, a spus doctorul Kiyoshi Nagase.
Starea de urgență a fost ridicată, însă autorităților au recomandat oamenilor să respecte în continuare regulile de distanțare socială și să rămână acasă dacă au semne de boală. De asemenea, 34 de instituții de stat au rămas închise, precum și mai multe școli. Acesta era considerat de oficiali „Modelul Hokkaido”, în care cetățenii aveau responsabilitatea de preveni infectarea, în timp ce activitățile sociale și economice continuau să funcționeze.
Însă anunțul privind relaxarea restricțiilor a venit înaintea unui weekend prelungit, în care oamenii au ieșit în oraș să sărbătorească încheierea carantinei. Iar asta a dus la un al doilea val de infectări, mai explică Kiyoshi Nagase.
Mai mult, locuitorii din alte zone ale Japoniei au dat năvală în Hokkaido, după ce au văzut că au fost ridicate o parte din restricții, lucru ce a contribuit la creșterea numărului de cazuri noi pe insulă.
Deja pe 9 aprilie, la exact trei săptămâni de la ieșirea din carantină, Hokkaido a înregistrat un număr record de cazuri noi: 18 într-o singură zi.
„Oficialii s-au îngrijorat că ar putea veni oameni din străinătate, dar nu s-au gândit că migrația propriilor cetățeni ar putea aduce virusul înapoi”, a explicat Hironori Sasada, profesor la Universitatea Hokkaido.
Așa se face că pe 14 aprilie, autoritățile din Hokkaido au fost obligate să decreteze stare de urgență, pentru a doua oară. 279 de cazuri erau raportate pe insulă în acel moment, o creștere de 80% față de momentul în fuseseră ridicate restricțiile, cu o lună în urmă. După o săptămână, numărul cazurilor aproape că se dublase.
După ce a văzut ce s-a întâmplat pe insulă, Nagase spune că până când nu va exista un vaccin sau medicament, toți trebuie să fie responsabili și să înțeleagă că „restricțiile ar putea fi ridicate în siguranță abia la anul”.