„Numai în luna martie au intrat în ţară peste 260.000 de cetăţeni români care au fost verificaţi în linia a doua. Din aceşti cetăţeni care au fost verificaţi în linia a doua, un număr important este comunicat Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Suceava şi mă refer aici la un număr de aproape 10.000 de cetăţeni care au ajuns în judeţul Suceava”, a declarat Bogdan Despescu la Antena 3.
El a precizat că, încă de la momentul declarării acestei situaţii din Italia, la nivelul MAI au fost organizate măsuri de verificare în punctele de trecere ale frontierei. Verificările i-au vizat pe cei care veneau din zonele roşii şi galbene.
Bogdan Despescu declara luni că, din 22 februarie, structurile MAI au pus în aplicare măsuri pentru trierea cetăţenilor la graniţă. Au fost verificate circa 270.000 persoane care au intrat în ţară.
„S-au dispus măsurile necesare funcţie de starea de sănătate şi zona de unde au venit. Listele au fost transmise către toate autorităţile locale şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi au fost incluşi în procedura de verificare cu privire la respectarea condiţiilor de autoizolare sau carantină. Peste 228.000 sunt cetăţeni români şi 15.000 bulgari, aceştia din urmă fiind direcţionaţi spre ţara lor pe culoare. Au fost efectuate formalităţi pentru 5.700 italieni şi 4.500 de cetăţeni din Republica Moldova. Circa 57.000 sunt persoane care au călătorit în Italia, din care 50.000 români”, afirma el.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, marţi seară, că numărul total de cazuri de infectare cu coronavirus la Suceava a ajuns la 638. Tot la Suceava s-au înregistrat şi cele mai multe decese. Doar în cursul zilei de marţi autorităţile au anunţat decesul a 8 persoane internate în Spitalul Judeţean Suceava.
Municipiul Suceava şi opt comune limitrofe au intrat în carantină, luni seară, când numărul cazurilor confirmate era de 593.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat că, în cazul deceselor înregistrate la Spitalul Judeţean Suceava, la persoane confirmate cu Covid-19, există indicii că acestea sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava). Aceste persoane nu ar fi respectat măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie.