PANDEMIE CORONAVIRUS. Furtuna de citokine, rol esenţial în cazurile grave de COVID-19

Fenomen hiper-inflamatoriu, furtuna de citokine  pare să aibă un rol important în cazurile grave de covid-19, scrie AFP. Citokinele sunt substanțe produse de celulele sistemului imunitar pentru a regla acțiunea imunitară, în principal pentru a favoriza reacția inflamatorie, care este un răspuns natural de apărare a unui organism agresat. În cazul "furtunii de citokine", se observă o ambalare a acestui sistem care conduce la o reacție hiperinflamatorie ce poate deveni mortală.
Filip Stan
06 apr. 2020, 13:07
PANDEMIE CORONAVIRUS. Furtuna de citokine, rol esenţial în cazurile grave de COVID-19

Febră, oboseală, tuse seacă: în patru din cinci cazuri, noul coronavirus SARS-CoV-2 provoacă simptome „benigne sau moderate”. Adeseori apare însă o jenă respiratorie care se poate transforma într-un simptom respiratoriu acut sever.

Este cazul pentru o persoană din cinci sau șase care are nevoie de internare pentru a depăși boala, arată Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Dificultăți de respirație, senzația că ai plămânii prinși într-o menghină, buze care încep să aibă nuanța de albastru – sunt semnale de alertă pentru un consult de urgență, potrivit organismului sanitar american CDC.

Agravarea din ziua a 7-a

Majoritatea bolnavilor internați prezintă o pneumonie severă care afectează ambii plămâni, marca formei grave a bolii, potrivit OMS.

Adeseori agravarea intervine brutal, la circa 7 zile după apariția primelor simptome, potrivit Pr Yazdan Yazdanpanah, șeful serviciilor de boli infecțioase de la spitalul Bichat (Paris).

În mod regulat, apare un sindrom de detresă respiratorie acută (SDRA). În această situație, plămânii nu mai furnizează suficient oxigen pentru organele vitale și este nevoie de ventilare artificială.

Șocul citokinic

„Dovezile se acumulează pentru a sugera că o parte a pacienților care suferă de forme severe de Covid-19 sunt subiecții unui sindrom de șoc citokinic” arată Jessica Manson, specialist în fenomene inflamatorii la University College Hospital din Londra, într-un studiu realizat alături de alți cercetători și publicat în revista medicală The Lancet, potrivit hotnews.ro.

Acest fenomen de „furtună hiperinflamatorie” este reperat și descris de doar circa 20 de ani. A fost pus în discuție pentru a explica pericolul altor două boli respiratorii provocate de coronavirus, SARS (774 morți, în principal în Asia, în 2002-03) și MERS (Sindromul respiratoriu din Orientul Mijlociu, 866 decese din 2012).

Este suspectată de asemenea că a fost unul dintre factorii principali de mortalitate în marile pandemii gripale, precum teribila „gripă spaniolă”, care a ucis circa 50 de milioane de persoane în 1918-19.

Răspuns imunitar abundent

Citokinele sunt substanțe produse de celulele sistemului imunitar pentru a regla acțiunea imunitară, în principal pentru a favoriza reacția inflamatorie, care este un răspuns natural de apărare a unui organism agresat.

Dar, în cazul „furtunii de citokine”, se observă o ambalare a acestui sistem care conduce la o reacție hiperinflamatorie ce poate deveni mortală.

Care este importanța acestor furtuni în angrenajul mortal al cazurilor severe de Covid-19? „Este o întrebare foarte bună”, răspunde specialistul american în microbiologie și imunologie Stanley Perlman, care a analizat aceste fenomene în cazul SARS și MERS.

„Cred că un răspuns imunitar abundent este ceea ce omoară cu adevărat pacienții (de Covid-19) distrugându-le țesuturile. Dar nu este o certitudine”, spune acest expert de la Universitatea din Iowa.

Pot fi calmate aceste furtuni?

Furtuna ar trebui calmată la nivelul plămânilor fără să fie scăzute barierele imunitare ale bolnavilor. Pentru moment, medicina tatonează și multiplică testele de urgență, în timp ce pandemia progresează.

La Paris, grupul public AP-HP a lansat în ultimele zile testul CORIMMUNO care verifică mai multe medicamente împotriva acestor reacții inflamatorii excesive.

„La ora actuală”, nu există „nicio” abordare terapeutică eficientă și dovedită împotriva acestui fenomen, spune Pr Perlman. Cercetătorul subliniază că administrarea de corticoizi, medicamentele curente folosite în procesele antiinflamatorii, ar fi „cu siguranță dăunătoare” pentru bolnavii de Covid-19.

Citeşte şi Declaraţie alarmantă a premierului Suediei despre noul coronavirus. „Vor fi mii de morţi. Trebuie să ne pregătim”

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Lidl aduce în magazine, de luni, 24 februarie 2025, produsele care multora le aduc aminte de gustul copilăriei. Se vor da repede
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Radarul de ultimă generație, instalat în România. Detectează de la 450 de km
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CDU/CSU pe primul loc în exit-pollurile alegerilor anticipate din Germania
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!