Pandemie coronavirus. Haos în lume, Grecia închide şcoli, SUA le deschide, Italia anunţă al treilea val, iar vaccinul nu are efecte în Rusia

Pandemie coronavirus - Mai mult de 1,3 milioane de decese în lume. În Statele Unite, cea mai îngrijorătoare situaţie. Grecia a anunţat închiderea şcolilor. Napoli, "zonă roşie", record în Rusia, restricţii în Franţa.
Romania TV
14 nov. 2020, 14:00
Pandemie coronavirus. Haos în lume, Grecia închide şcoli, SUA le deschide, Italia anunţă al treilea val, iar vaccinul nu are efecte în Rusia
Pandemie coronavirus. EFE

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 391 de decese asociate bolii COVID-19, astfel încât bilanţul total al deceselor în această ţară a urcat la 32.834. Din totalul cazurilor detectate în ultimele 24 de ore, 5.730 (circa 25,2 %) sunt asimptomatice, potrivit surselor oficiale. Potrivit cabinetului de criză pentru gestionarea crizei sanitare, în ultima zi au fost externaţi 18.626 de pacienţi.

Bilanţ coronavirus 14 noiembrie. Situaţia se complică, multe oraşe din România s-ar putea carantina

Moscova rămâne în continuare principalul focar al ţării, cu 6.427 noi cazuri şi 69 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Anterior, autorităţile capitalei anunţaseră o serie de noi restricţii sanitare care vor rămâne în vigoare până cel puţin pe 15 ianuarie. Totuşi, deocamdată, Moscova elimină posibilitatea de a impune un lockdown rezidenţilor asemeni celui decretat în primăvară, în aşteptarea evoluţiei situaţiei.

Rusia, cu 1.903.253 de cazuri, este a cincea ţară cu cele mai multe contagieri din lume, după SUA, India, Brazilia şi Franţa.

Pandemie coronavirus: Unul din 60 de italieni s-a infectat cu SARS-CoV-2. Un virusolug din Italia anunţă când va fi al treilea val de coronavirus

Pandemie coronavirus. Unul din 60 de italieni a contractat Covid-19, un procent care înseamnă că există până acum 1.066.401 de locuitori infectaţi în Italia. O cifră „enormă”, a declarat comisarul pentru situaţii de urgenţe numit de guvernul de la Roma, Domenico Arcuri, în timp ce Executivul studiază posibilele închideri la nivel regional, notează agenţia spaniolă EFE.

Italia a înregistrat 636 de decese cauzate de coronavirus în ultimele 24 de ore,  cel mai negru bilanţ înregistrat din aprilie şi 37.978 de cazuri noi.

În ciuda acestor date, Arcuri a spus că se pare că această „curba de contagiune pare să înceapă să se aplatizeze”, dar că va fi nevoie de răbdare.

„Continuăm să creştem, dar de şapte ori mai puţin decât acum 20 de zile şi de 10 ori mai puţin decât acum o lună,” a explicat el.

În ceea ce priveşte măsurile restrictive, Arcuri a subliniat că „virusul a ajuns în toată Italia. Însă Italia nu este toată la fel. De aceea avem nevoie de diferenţieri, de măsuri neuniforme, precum cele care au fost introduse”.

Comisarul a anunţat că primii italieni ar putea fi vaccinaţi la sfârşitul lunii ianuarie.

„Vom începe cu prima fază vaccinând 1,7 milioane de cetăţeni. Stabilim categoriile la care să administrăm primele doze. Oamenii care lucrează în spitale vor fi printre primii care vor primi vaccinuri şi apoi persoanele în vârstă care sunt mai fragile,” a subliniat Domenico Arcuri.

Un virusolog de la Universitatea din Milano, Fabrizio Pregliasco, a avertizat într-un interviu publicat vineri de ziarul „Il Giornale” că odată cu sosirea Crăciunului există „riscul ca politicienii să fie tentaţi să minimalizeze situaţia, aşa cum s-a întâmplat vara, pentru a reactiva economia” şi a avertizat că„ acest lucru nu ar trebui să se întâmple”.

Este necesar ca ţara să se pregătească „pentru al treilea val de Covid-19 care va sosi în februarie,” a avertizat Pregliasco.

Pandemie coronavirus: New York se pregăteşte sâmbătă să redeschidă şcolile

În contextul exploziei de cazuri de coronavirus în Statele Unite, New York se pregăteşte sâmbătă să redeschidă şcolile, în momentul în care Europa izolată cunoaşte o îmbunătăţire uşoară pe fondul epidemiei care a cauzat mai mult de 1,3 milioane de decese în lume, potrivit AFP.
În Europa, restricţiile se multiplică, precum în Grecia care a anunţat sâmbătă închiderea şcolilor primare şi creşelor, sau în Portugalia unde izolarea a intrat în vigoare sâmbătă. În Ucraina, afacerile neesenţiale se închid sâmbătă pentru trei weekend-uri.

În lume, numărul de contaminări creşte pe toate continentele, cu excepţia Oceaniei. În Liban, o izolare „totală” a ţării a intrat în vigoare sâmbătă pentru a lupta contra creşterii cazurilor de Covid-19 care au afectat spitalele deja saturate.
În Statele Unite, situaţia este cea mai îngrijorătoare: aproape un deces din cinci a fost înregistrat în ţară, cea mai îndoliată din lume, cu          244.345 de morţi la 10.739.614 de cazuri.

New York a fost oraşul cel mai afectat în primul val al pandemiei. Însă rata de pozitivare a testelor – mult timp aproape de 1% – creşte zilnic şi a depăşit vineri pentru prima dată 3%.

Primarul Bill de Blasio, care a redeschis şcolile publice la sfârşitul lui septembrie, le-a transmis părinţilor să „se pregătească” de închiderea şcolilor luni.

Guvernatorul New Yorkului, Andrew Cuomo, a anunţat deja închiderea la ora 22.00 a barurilor şi restaurantelor.  O măsură intrată în vigoare vineri şi acceptată în „oraşul care nu doarme niciodată”, unde izolarea a fost impusă progresiv.

În total, 1.303.783 de decese, la 53.380.442 de cazuri de Covid-19 au fost înregistrate oficial în toată lumea, potrivit unui bilanţ al AFP, sâmbătă, ora 9.30 GMT.

Cu 284.000 de noi cazuri zilnice, Europa este regiunea care înregistrează cea mai gravă progresie, chiar dacă noile infectări par să se stabilizeze (+1%).

În ciuda semnelor de încetinire în Germania, cancelarul Angela Merkel a estimat că epidemia „ne va ocupa toată iarna”.                

Franţa, unul dintre epicentrele celui de-al doilea val, constată o scădere a contaminărilor, însă prea „fragilă”.

Franţa pregăteşte reguli pentru o perioadă mai lungă

Va trebui „să trăim cu virusul mult timp”, spune premierul francez Jean Castex, care anunţă că lucrează la „reguli” pentru Franţa până la sosirea unui vaccin împotriva noului coronavirus, relatează ediţia de sâmbătă a cotidianului francez Le Monde, citată de AFP.

„Atât timp cât nu vom avea vaccin, trebuie să oferim perspective asupra regulilor jocului”, a declarat Jean Castex, care a prezentat joi strategia până la sfârşitul lui 2020, dar lucrează de asemenea şi la perioada de după, posibil până în vară.

„Există o certitudine: adunările festive, de familie, în săli de petrecere nu se vor putea relua mult timp. De asemenea, barurile şi restaurantele, care se numără printre locurile de contaminare puternică, nu vor putea fi redeschise de la 1 decembrie, spre deosebire de magazinele de jucării, de exemplu”, a detaliat el.

Joi, premierul a declarat că este posibil, dacă tendinţa de scădere uşoară a numărului de cazuri de coronavirus se confirmă, să fie luate măsuri de relaxare de la 1 decembrie „strict limitate la magazine” şi pe baza unui protocol înăsprit.

În lunile următoare, în schimb, „telemunca va continua, pe baza unui echilibru care trebuie găsit în companii pentru a se evita o situaţie de totul sau nimic”, a adăugat Castex pentru Le Monde.

Pandemie coronavirus. Germania aşteaptă vaccinul

Luni, laboratoarele Pfizer, din SUA, şi BioNTech, din Germania, au transmis ca vaccinul lor candidat este „eficient în proporţie de 90%” împotriva COVID-19, conform testării la scară largă a celei de-a treia faze, în derulare, ultima etapă înainte unei solicitări de omologare.

Însă guvernul francez rămâne atent. „Perspectiva unui vaccin e tot mai aproape. Există proiectul Pfizer, dar şi multe altele în faza de testare. Trebuie să ne pregătim, dar să rămânem în acelaşi timp prudenţi”, a spus Castex, care a dat asigurări că „a securizat deja comenzile.”

„Temerea mea este că francezii nu se vor vaccina atât de mult”, a subliniat el.

Conform unui sondaj Ipsos publicat în septembrie, Franţa se situează printre ţările unde intenţia de a recurge la un vaccin este printre cele mai scăzute. Astfel, numai 59% dintre francezi ar dori să se vaccineze, comparativ cu media de 74% la nivel mondial.

Conform ultimelor cifre publicate vineri de autorităţile sanitare, numărul de pacienţi bolnavi de COVID-19 aflaţi la reanimare se stabilizează în Franţa, la puţin peste 4.900.

Numărul morţilor în Franţa a atins un total de 43.892 de la începutul pandemiei. De la începutul săptămânii, numărul zilnic de decese în spital oscilează între puţin peste 300 şi puţin sub 500

În momentul în care veştile bune despre un vaccin contra Covid-19 aduc puţin optimism, neîncrederea publicului pentru imunizare ar putea să facă inutil şi cel mai eficient produs, avertizează responsabilul diviziei de imunizare al OMS, Katherine O’Brien.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a făcut ca să o bată pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...