Virusul Covid-19 are o membrană care poate fi distrusă doar cu ajutorul apei, săpunului, alcoolului, clorului sau apei oxigentate. De asemenea, acest înveliș este sensibil la ultraviolete, dar nu și la soare.
„Razele ultraviolete emise de soare nu au intensitatea suficient de mare ca să îl netutralizeze, să îl inactiveze”, a spus Grigore Mihăescu de la Facultatea de Biologie.
Lămpile cu ultraviolete sunt capabile să distrugă virusul datorită radiațiilor concentrate, dar OMS ne spune clar că nu este bine să ne expunem pielea la aceste dispozitive.
„Ultravioletele ne pot ajuta să sterilizăm aerul din încăperi pentru că anumite lungimi de unda care fac parte din spectrul ultraviolet sunt folosite pentru efectul bactericid şi virucid, adică dezintegrează molecule din compoziţia bacteriilor şi sunt creditate ca şi efect virucid. Pentru că ne depăşesc puterea de apărare a învelişului cutanat şi pot să se soldeze cu arsuri solare, cataractă, cu fotoalergii”, a explicat medicul primar dermatolog Luminiţa Marinescu, potrivit stirileprotv.ro.
În concluzie, virusul poate fi contractat și daca ne expunem excesiv la soare. Boala nu poate fi ocolită datorită vremii frumoase, ci măsurilor noastre de a ne proteja.