Pandemie coronavirus: peste 100.000 morţi în Marea Britanie. Germania vrea să interzică aproape total călătoriile. UE cere restricţii unitare

Deşi în România pandemia pare să fie în remisie, în Europa situaţia se agravează de la o zi la alta.
Alina Costache
26 ian. 2021, 21:15
Pandemie coronavirus: peste 100.000 morţi în Marea Britanie. Germania vrea să interzică aproape total călătoriile. UE cere restricţii unitare
Pandemie coronavirus:

Potrivit bilanţului prezentat de Ministerul britanic al Sănătăţii, s-au înregistrat 1.631 de noi decese cauzate de Covid-19 în Marea Britanie, ceea ce face ca titalul să ajungă la 100.162 decese.

“Îmi pare rău că trebuie să vă spun că astăzi numărul deceselor cauzate de Covid în Marea Britanie a depăşit 100.000. Condoleanţe tuturor celor care  au pierdut pe cineva iubit”, a declarat premierul Boris Johnson.

În ceea ce priveşte numărul contaminărilor, acesta a ajuns la peste 3,7 milioane, fiind raportate 20.089 de cazuri în ultimele 24  de ore. Au fost vaccinate până acum peste 6,8 milioane de persoane în Regatul Unit.

Restricţii în Europa pentru a opri noua tulpină de coronavirus. CE introduce „roşu închis” pentru zonele de risc
Pandemie coronavirus: Guvernul german analizează posibilitatea de a reduce la „aproape zero” traficul aerian internațional, în încercarea de a limita răspândirea noilor tulpini mai contagioase ale coronavirusului, a spus ministrul german de Interne, Horst Seehofer, potrivit cotidianului Bild. Oficialul german lucrează la mai multe scenarii la cererea cancelarului Angela Merkel. Ministrul de Interne Horst Seehofer i-a prezentat cancelarului Angela Merkel mai multe măsuri de a reduce drastic călătoriile spre Germania, pentru a opri răspândirea mutației britanice a coronavirusului, au scris jurnaliștii Bild.

Într-o ședință internă cu liderii parlamentari regionali ai grupului CDU, Merkel a spust: „Mă tot întreb: de ce nu interzicem călătoriile?”.

Potrivit Bild, ministrul Horst Seehofer i-a răspuns: „Riscul ridicat pe care îl reprezintă aceste mutații ale virusului ne obligă să avem în vedere măsuri și mai drastice, pe care să le discutăm cu guvernul federal. (Printre acestea – n.r.) și reducerea traficului aerian către Germania la aproape zero, așa cum procedează în prezent Israelul”.

Pandemie coronavirus: Comisia Europeană propune actualizarea abordării coordonate privind restricţiile la libera circulaţie, în contextul pandemiei de coronavirus

Comisia Europeană a propus luni o actualizare a Recomandării Consiliului din octombrie anul trecut de coordonare a măsurilor care afectează libera circulaţie în Uniunea Europeană. Această actualizare face parte din eforturile permanente ale Comisiei de a asigura îmbunătăţirea coordonării şi a comunicării măsurilor legate de călătorii la nivelul UE.„ Având în vedere noile variante ale coronavirusului şi numărul mare de noi infectări în multe state membre, este necesar să se descurajeze puternic călătoriile neesenţiale şi, totodată, să se evite închiderea frontierelor sau interdicţiile generale de călătorie şi să se garanteze funcţionarea neîntreruptă a pieţei unice şi a lanţurilor de aprovizionare”, arată comunicatul de presă al instituţiei. Prin urmare, sunt necesare acţiuni specifice suplimentare care să asigure o abordare coordonată a măsurilor de restricţionare a liberei circulaţii în interiorul UE.

„Propunerea Comisiei stabileşte o coordonare suplimentară în două domenii în care statele membre au convenit deja să colaboreze: – o actualizare a codului de culori convenit pentru marcarea zonelor de risc; – măsuri mai stricte aplicate călătorilor din zone cu risc mai ridicat”, potrivit unui comunicat de presă al CE.

„Acordul din octombrie privind o abordare coordonată la nivelul UE în ceea ce priveşte restricţiile de călătorie a reprezentat un pas înainte important în eforturile noastre de a reduce răspândirea COVID-19, menţinând în acelaşi timp călătoriile esenţiale şi funcţionarea pieţei unice. Eforturile noastre trebuie să fie dirijate în continuare de harta comună şi de o abordare comună în ceea ce priveşte impunerea de restricţii proporţionale şi nediscriminatorii. Având în vedere noile variante, avem nevoie acum de şi mai multă coordonare şi de un demers comun la nivel european pentru a descuraja călătoriile neesenţiale. Închiderea frontierelor nu va fi de folos, însă măsurile comune ne vor ajuta”, a afirmat comisarul pentru justiţiei Didier Reynders, conform sursei citate.

Pandemie coronavirus: O actualizare a codului de culori comun

Pe lângă culorile existente – verde, portocaliu, roşu şi gri – Comisia Europeană propune adăugarea culorii „roşu închis” pentru a indica zonele în care virusul circulă la un nivel foarte ridicat. Această culoare s-ar aplica unei zone în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mare de 500 la 100.000 de locuitori.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) va continua să publice versiuni actualizate ale hărţii pe baza datelor furnizate de statele membre.

Măsuri mai stricte aplicate călătorilor din zone cu risc mai ridicat

În conformitate cu Comunicarea Comisiei din 19 ianuarie, care stabileşte acţiunile necesare pentru evitarea unui al treilea val, CE propune ca toate călătoriile neesenţiale să fie puternic descurajate până când situaţia epidemiologică se va îmbunătăţi considerabil. Acest lucru se aplică în special călătoriilor înspre şi dinspre zonele „roşu închis”.

În acest sens, statele membre ar trebui să asigure consecvenţa cu măsurile pe care le aplică pentru călătoriile pe teritoriul lor.

Statele membre ar trebui să le solicite călătorilor care vin dintr-o zonă „roşu-închis”: – să facă un test înainte de sosire; – să se supună carantinei recomandate de Comitetul pentru securitate sanitară şi practicate în prezent de mai multe state membre.

Sursa citată mai precizează că întrucât capacitatea de testare a crescut, statele membre ar putea recurge mai frecvent la testele efectuate înaintea unei călătorii şi pentru zonele care în prezent sunt clasificate drept „portocalii”, „roşii” sau „gri”. În schimb, persoanelor care se întorc în statul membru de reşedinţă ar trebui să li se permită să facă un test după sosire.

„Având în vedere riscurile legate de numărul foarte mare de noi infectări, Comisia recomandă, pe baza orientărilor ECDC, ca statele membre să se pună de acord să adopte, să menţină sau să înăsprească măsurile nefarmaceutice, cum ar fi recomandările de a rămâne acasă şi închiderea temporară a anumitor activităţi comerciale, în special în zonele „roşu închis”, să consolideze testarea şi depistarea şi să intensifice supravegherea şi secvenţierea cazurilor de COVID-19 pentru a colecta informaţii cu privire la răspândirea noilor variante mai contagioase ale coronavirusului”, conform comunicatului de presă.

Pandemie coronavirus: Persoanele care locuiesc în regiuni de frontieră ar trebui să fie exceptate de la unele restricţii de călătorie. Cei care sunt nevoiţi să treacă frecvent frontiera, de exemplu din motive familiale sau profesionale, nu ar trebui să fie obligaţi să se supună carantinei, iar frecvenţa impusă a testelor ar trebui să fie proporţională. În cazul în care situaţia epidemiologică de o parte şi de alta a frontierei este similară, nu ar trebui impusă nicio cerinţă de testare.

Statele membre ar trebui, de asemenea, să încerce să evite perturbarea călătoriilor esenţiale, în special prin menţinerea fluxurilor de transport în conformitate cu sistemul „culoarelor verzi” şi prin evitarea perturbărilor lanţului de aprovizionare. Având în vedere riscul sporit, călătorii esenţiali – cum ar fi personalul medical sau persoanele care călătoresc din motive familiale sau profesionale imperative – care se întorc din zone „roşu închis” ar trebui, de asemenea, să se supună testării şi carantinei, cu condiţia ca acest lucru să nu aibă un impact disproporţionat asupra exercitării funcţiei sau nevoilor lor esenţiale.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Limita de vârstă maximă stabilită pentru șoferi
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Se schimbă din nou vremea. Vești de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar