Pandemie coronavirus: În data de 15 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1600 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 336 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.
De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 164 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19.
Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale.
Situația paturilor suplimentare o aveți în tabelul pe care vi-l trimitem alăturat.
1.729 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. La nivel național, la acest moment este disponibil 1 pat liber ATI, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.
Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.
Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare.
Pandemie coronavirus – Spitalul Orăşenesc Nehoiu a primit deja primii pacienţi cu COVID-19. Doi medici au demisionat, iar stocurile de medicamente ajung pentru două săptămâni
Spitalul Orăşenesc Nehoiu a primit în noaptea de joi spre vineri primii pacienţii COVID-19. 17 persoane au ajuns la Nehoiu, iar în cursul zilei mai sunt aşteptaţi până la 45 de pacienţii. Între timp, o parte dintre medicii spitalului care ar fi trebuit să îngrijească pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19 au demisionat din funcţii de teama infectării. Stocul de medicamente ajunge pentru două săptămâni, iar licitaţia pentru noi achiziţii va fi reluată, pentru că ofertanţii nu au respectat procedura din caietul de sarcini
„Doi medici şi-au dat demisia. Un doctor mai tânăr este în preaviz , ar o altă doctoriţă care era ceva mai în vârstă a plecat fără preaviz, fiind o persoană cu vulnerabilităţi, care suferea şi de alte boli şi care a decis să plece”, a declarat Sergiu Remisovschi directorul Spitalului Orăşenesc Nehoiu. Managerul spitalului din Nehoiu spune că rămâne de văzut cum se vor descurca cu pacienţii care urmează să vină pe parcursul zilei de vinerii. În mod normal, la Nehoiu nu ar trebui să ajungă persoane cu forme grave de boală şi astfel cei 12 medici ai spitalului rămaşi să lupte în prima linie să facă faţă situaţiei.
„Au plecat doi medici din totalul de 14, dar sperăm să ne descurcăm. Ne-au venit primii 17 pacienţi, doi sunt din Braşov, restul din Buzău, şi astăzi se va umple cu un total de 45 de pacienţi. Unii au nevoie de oxigen, medicul de gardă ne-a spus la raport. Avem 8 concentratoare şi avem şi butelii, dar multe persoane nu au nevoie de oxigen. Trebuie să primească tratamentul, să nu se agraveze”, a spus Remisovschi.
Totodată, managerul Spitalului Orăşenesc Nehoiu spune că unitatea spitalicească are medicamentele necesare pentru următoarele două săptămâni dacă toate cele 45 de locuri Covid vor fi ocupate vineri şi că lucrează în continuare pentru achiziţia de medicamente necesare tratării pacienţilor: „Medicamente avem pentru două săptămâni şi în continuare facem achiziţii. Chiar astăzi ofertanţii nu au respectat procedura din caietul de sarcini şi se va relua procedura”, a afirmat Remisovschi. Spitalul Orăşenesc Nehoiu a externat pacienţii la începutul acestei luni, pentru a primi pacienţi COVID, cu forme uşoare şi medii de boală.
Lista localităţilor aflate în scenariul roşu, conform GCS
Lista localităților cu incidența mai mare sau egală cu 3