Cazurile din Lombardia cresc de la 1.146 la 2.245, dar cu un număr dublu de teste, în timp ce în Piemonte cazurile cresc de la 901 la 1.009, cu o mie de teste efectuate în plus faţă de ziua precedent, scrie La Stampa.
Între timp, ocuparea unităţilor de terapie intensivă cu pacienţi Covid depăşeşte încă pragul de alertă de 30%.
„Urgenţa Covid nu s-a încheiat, dimpotrivă, de la începutul anului internările în secţiile noastre au crescut cu 3% din cauza unei noi creşteri a infecţiilor. Şi din ceea ce vedem în activitatea zilnică, numerele sunt destinate să crească”, a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Interniştilor, Dario Manfellotto.
Al treilea val al pandemiei este iminent, consideră specialiştii. Restricţiile în Italia expiră pe 15 ianuarie, iar noile decizii par să nu fie terminate încă. Din ce se ştie până acum, guvernul nu numai că va confirma interdicţiile de diferitele zone, dar va introduce măsuri mai severe.
Pandemie Italia: starea de urgenţă ar putea fi prelungită
„Muzeele, locuri simbolice ale culturii ţării, se vor redeschide în ‘zonele galbene'”, a declarat ministrul parlamentarilor, ilustrând noile măsuri de luptă împotriva epidemiei de COVID-19, care a făcut circa 80.000 de morţi până acum în Italia. Aceste măsuri vor intra în vigoare începând cu data de 16 ianuarie.
Cele 20 de regiuni ale Italiei sunt în prezent împărţite în trei tipuri de zone, galbene, portocalii şi roşii, în funcţie de gravitatea situaţiei epidemiologice locale, în fiecare săptămână situaţia fiind revizuită de către o comisie ştiinţifică.
Speranza a anunţat, de asemenea, dorinţa guvernului de a prelungi până la 30 aprilie starea de urgenţă din cauza epidemiei.
Pandemie: Starea de urgenţă din Italia serveşte în esenţă la facilitarea şi accelerarea luării deciziilor şi măsurilor destinate combaterii efectelor unui cutremur, unor inundaţii sau altor dezastre – în acest caz, epidemia de COVID-19.
„În această săptămână există o agravare generalizată a situaţiei epidemiologice din Italia, numărul pacienţilor aflaţi în terapie intensivă fiind în creştere (…). Să nu ne amăgim, epidemia se află într-o fază de expansiune”, a subliniat ministrul.
„Există 12 zone cu risc ridicat care ar trebui clasificate drept ‘zone portocalii'”, a adăugat Speranza.
Noul decret pe care guvernul urmează să îl adopte prevede menţinerea interdicţiei de călătorie între două regiuni, chiar dacă ambele sunt „galbene”, deci cu un risc redus, cu excepţia motivelor legate de muncă sau de sănătate.
Barurile nu vor mai putea vinde mâncare în regim de take-away după ora locală 18:00 (17:00 GMT), în timp ce restaurantele nu vor fi afectate de această măsură.
Restricţii prelungite până la 1 martie în Belgia
Ministrul nu a specificat toate măsurile pe care guvernul intenţionează să le ia, însă, potrivit relatărilor din mass-media, interdicţia de circulaţie între orele locale 22:00 şi 05:00 va rămâne în vigoare.
Speranza a precizat totodată că guvernul are în vedere crearea unei ‘zone albe’ unde magazinele, cinematografele, teatrele sau sălile de dans şi sport să fie deschise şi unde să nu fie impuse alte restricţii în afară de purtarea măştilor şi distanţarea socială.
În prezent, nicio regiune italiană nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi clasificată drept zonă albă, şi anume să aibă mai puţin de 50 de infecţii la 100.000 de locuitori.