Pandișpanul săracului este un desert pe care gospodinele îl pregăteau atunci când voiau ceva dulce și pentru că nu aveau acces la multe ingrediente, se descurcau cu ce aveau.
În comunism, ouăle și făina erau raționalizate, însă gospodinele au demonstrat că pot fi creative. Așa a fost inventat pandișpanul săracului, o prăjitură cu puține ingrediente, dar care era foarte delicioasă.
Citește și: Rețetă de weekend. Ravani, prăjitură tradițională grecească cu griș care îți încântă papilele gustative
Mod de preparare
Primul pas este să separi albușurile de gălbenușuri. Albușurile trebuie puse într-un bol mare, iar gălbenușurile le poți pune într-un bol mai mic. După ce separare, albușurile se bat până se obține o spumă tare. Treptat, vei adăuga zahărul și zahărul vanilat. Vei bate totul în continuare, până când albușurile vor avea textura unei bezele lucioase.
Într-un bol separat, gălbenușurile se amestecă cu uleiul care se adaugă treptat, la fel ca la maioneză. La final, adaugi apa și esența de vanilie. Dacă ai optat să folosești coaja de la o lămâie, acum este momentul în care o adaugi peste gălbenușuri.
După acest pas, urmează să adaugi gălbenușurile peste bezeaua obținută anterior. Trebuie să amesteci de sus în jos cu o spatulă pentru a menține compoziția aerată și pufoasă.
Făina se cerne împreună cu praful de copt, după care se adaugă peste amestecul de albușuri și gălbenușuri. Trebuie să amesteci în continuare cu spatula până când se obține o compoziție omogenă.
Aluatul astfel obținut se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. În cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pandișpanul va sta 35 de minute. În funcție de cuptor, acesta poate fi gata mult mai repede, însă, va trebui să îi faci testul scobitorii.
După ce s-a copt, pandișpanul săracului se lasă la răcit înainte de a fi tăiat. Poate fi servit ca atare sau se poate presăra zahăr pudră peste el.
Poftă bună!