Panică la bordul luxoasei nave de croazieră Ruby Princess! Până în aceste momente, specialiștii nu au reușit să identifice cauza îmbolnăvirilor, deși simptomele indică un virus.
Potrivit specialiștilor Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, 284 din cei 2.881 de pasageri de pe vasul de croazieră Ruby Princess au anunţat că se simt rău în timpul voiajului pe care l-au efectuat în perioada 26 februarie-5 martie.
Din păcate, nu doar turiștii de la bordul navei de croazieră s-au îmbolnăvit, ci și membrii echipajului. Astfel, 34 din cei 1.159 de angajați au raportat că s-au îmbolnăvit din cauza acestui virus misterios.
Principalele simptome invocate de victime sunt vărsăturile şi diareea.
În urma valului uriaș de îmbolnăviri, echipajul navei a acostat pe 5 martie în Galveston, Texas, unde epidemiologii şi agenţii de sănătate a mediului din cadrul Programului de igienizare a navelor al CDC au recoltat mai multe probe pentru laborator.
Deocamdată, aceştia nu au stabilit care a fost cauza acestor îmbolnăviri.
Purtătorul de cuvânt al Princess Cruises a declarat că angajaţii au recomandat pasagerilor bolnavi să se izoleze în camerele lor.
Reprezentanții companiei au transmis că această îmbolnăvire misterioasă a fost probabil cauzată de un norovirus, un virus foarte contagios care provoacă vărsături şi diaree. Norovirusul, care este numit uneori „virusul vaselor de croazieră”, provoacă peste 90% din focarele de boli diareice pe navele de croazieră, potrivit CDC.
Nu este pentru prima dată când Ruby Princess este implicată într-un astfel de caz. În trecut, luxoasa navă de croazieră a ţinut prima pagină a ziarelor din cauza focarelor de COVID-19, din 2020, când la începutul pandemiei, a acostat în Australia cu sute de cazuri pozitive la bord.
Autoritățile sanitare din Uniunea Europeană sunt în alertă din cauza faptului că bacteriile precum Salmonella și Campylobacter nu mai răspund la antibioticele utilizate până în prezent.
Un raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), a scos la iveală rezistența simultană la mai multe medicamente la om a fost, în general, constatată la niveluri scăzute, cu excepția câtorva tipuri, cum ar fi Salmonella și Campylobacter, în multe țări din UE.
”Rezistența la antibiotice, care afectează oamenii, animalele și mediul înconjurător, este una dintre cele mai grave amenințări cu care ne confruntăm la nivel mondial”, au declarat Mike Catchpole și Carlos Das Neves, directori științifici ai ECDC și, respectiv, EFSA, se arată pe site-ul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.
În ciuda acestui raport, au existat tendințe încurajatoare în mai multe țări. De exemplu, s-a constatat că un procent tot mai mare de bacterii provenite de la animale destinate producției de alimente este sensibil la toate anti-microbienele testate.
Potrivit celor două autorități, prevalența beta-lactamazelor cu spectru extins (Esbl) și a beta-lactamazelor producătoare de E.coli (AmpC) (enzime care conferă bacteriilor capacitatea de a rezista la acțiunea diferitelor antibiotice) este în scădere.
De asemenea, scăderea rezistenței Salmonella la ampicilină și tetraciclină la om a fost observată în mai multe țări între 2013 și 2021, scrie dcnews.ro. Datele arată, de asemenea, o tendință de scădere a rezistenței Campylobacter jejuni la eritromicină la oameni și la găini. Acest antibiotic este esențial pentru tratamentul campilobacteriozei.