Băiatul suferă de boli renale grave şi are nevoie de trei şedinţe de dializă pe săptămână, şedinţele efectuându-se la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.
„Este vorba despre un copil de 9 ani, dializat, care este internat la Centrul de plasament pentru copii cu handicap sever «Sfântul Andrei». Acesta a fost declarat pozitiv în urma testării pentru noul coronavirus şi, conform protocolului cu Direcţia de Sănătate Publică, se află internat la Spitalul de Boli Infecţioase”, a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi (DGASPC), potrivit ziaruldeiasi.ro.
Băiatul a fost depistat cu infecţia cu noul coronavirus pe 27 aprilie.
„La data respectivă, copilul a mers pentru şedinţa de dializă la spital. Conform metodologiei de supraveghere COVID 19 pentru pacienţii asimptomatici cu imunosupresie, copilul a fost testat şi rezultatul de laborator a evidenţiat că este confirmat pozitiv cu noul coronavirus”, au precizat repezentanţii DSP Iaşi. Managerul unităţii medicale, Carmen Dorobăţ, spune că starea pacientului din punctul de vedere al infecţiei cu SARS CoV2 este foarte bună. „Micul pacient nu pune nicio problemă din punct de vedere al COVID 19, fiind asimptomatic. Deci este într-o stare foarte bună, dar îl ţinem sub control dat fiind bolile asociate”, a subliniat Carmen Dorobăţ.
Angajaţii au intrat în panică şi contestă măsura izolării forţate la centru În urma acestui caz, Direcţia de Sănătate Publică a demarat o anchetă epidemiologică. De altfel, odată cu apariţia cazului, angajaţii centrului au intrat în panică, dar şi-au manifestat şi revolta faţă de anumite decizii luate de conducerea DGASPC şi respectiv a Consiliului Judeţean, de a intra forţat în izolare în instituţie, câte 14 zile, prin rotaţie.
„Angajaţii Centrului de servicii sociale Sfântul Andrei, sunt în pragul unei drame ca urmare a unor decizii greşite luate de conducerea instituţiei la nivel de organizare a activităţii pe perioada stării de urgenţă şi sub prevederile Ordonanţei Militare nr. 8. Astfel, cei aproape aproximativ 80 de angajaţi au fost împărţiţi în două grupe pentru a asigura, prin rotaţie, pe perioade a câte 14 zile, activitatea serviciilor sociale de îngrijire şi asistenţă a copiilor cu dizabilităţi. Numai că aceşti copii au nevoie de tratament, cum ar fi dializa, ei fiind transportaţi periodic la spital, loc unde este instaurată carantina şi astfel fiind expuşi atât ei, cât şi personalul auxialir la infecţia cu SARS CoV2. Temerea s-a şi întâmplat cu acest copil de 9 ani, şi de aici şi disperarea personalului, care după 14 zile de lucru 12 ore cu 12, în izolare, acum, ei, cât şi membrii familiilor lor sunt expuşi aceştui virus”, a declarat un angajat al Centrului de plasament „Sfântul Andrei”.
Angajaţii şi cei 45 de copii instituţionalizaţi aici, au fost testaţi în cursul zilei marţi.