Populația din jurul centralei nucleare Zaporojie, confiscată de invadatorii ruși, a intrat în panică, în timp ce 1.600 de oameni au fugit deja după ce Putin a ordonat evacuarea orașului Enerhodar, iar ONU avertizează asupra amenințării severe a unui accident nuclear.
Primarul povestește despre criza umanitară din oraș, în timp ce Rusia se grăbește să evacueze regiunile ocupate: 1.680 de cetățeni, inclusiv 660 de copii, au fost evacuați deja din jurul centralei nucleare Zaporojie, potrivit Daily Mail.
Se spune că evacuările vor afecta Enerhodar, lângă cea mai mare centrală electrică a Ucrainei, iar organul de pază nuclear al ONU avertizează despre un posibil „accident nuclear grav”.
Ivan Fedorov, primarul Melitopolului din regiunea Zaporojie, a declarat că ordinul a provocat haos și cozi lungi de cinci ore de mașini la punctul de control din Crimeea.
Oficialul a avertizat că o criză umanitară „crește”, deoarece magazinele nu mai primesc mărfuri, spitalele s-au închis și au fost făcute amenințări cu întreruperea curentului și a apei.
Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a avertizat că situația „devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă”.
Vestea vine în timp ce Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă de primăvară, în regiunile ocupate din sud și est.
Primarul Fedorov a mai spus că ”sub pretextul unei evacuări inventate, ocupanții pregătesc adevărate provocări”.
„Catastrofa umanitară cauzată de fantezia bolnavă a ”rașiștilor” nu este mai puțin reală”, a mai spus Feodorov, adăugând că ”ocupanții promit locuitorilor din teritoriile din prima linie munți de aur – cazare confortabilă în centrele de recreere capturate din Kyrylivka și Berdyansk”.
Publicația ucraineană LB.ua a raportat sâmbătă că localnicii își ascundeau copiii în timp ce ocupanții ruși încercau să-i evacueze, în unele cazuri fără părinții lor.
”De fapt, doar unii dintre cei evacuați sunt aduși pe coastă – sunt stabiliți printre colaboratori și militari. Alții sunt duși în Rusia continentală”, a mai spus primarul din Melitopol.
El a adăugat că ucrainenii evacuați din Herson anul trecut s-au trezit ulterior în imposibilitatea de a se întoarce în Ucraina.
Presa de stat rusă a confirmat vineri evacuarea celor 18 regiuni ocupate.
Între timp, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că ciocnirile în jurul centralei Zaporojie din orașul Enerhodar amenință cu o catastrofă.
„Sunt extrem de îngrijorat de riscurile reale de securitate nucleară cu care se confruntă centrala. Trebuie să acționăm acum pentru a preveni amenințarea unui accident nuclear grav și consecințele asociate acestuia pentru populație și mediu”, a declarat Rafael Grossi, directorul general al AIEA.
Luni de zile, ambele părți s-au luptat neobosit în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, care a rămas ocupată de angajați ucraineni, sub control rusesc, până în septembrie.
Situația de la centrala nucleară Zaporojie ar putea genera o catastrofă ”în stil Cernobîl”
Uzina de la Zaporojie este una dintre cele mai mari zece din lume și a fost responsabilă pentru aproape jumătate din producția nucleară a celor patru centrale ale Ucrainei.
Forțele ucrainene au avut puțin noroc în încercarea de a recupera centrala după invazia inițială, rachetele din ambele părți apropiindu-se periculos de unitățile nucleare. Ucraina a avertizat că deteriorarea structurii riscă provocarea unei catastrofe „în stil Cernobîl”.
În septembrie, AIEA a putut inspecta integritatea fabricii. Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc că au încercat să saboteze misiunea AIEA.
Grossi, care a continuat să viziteze amplasamentul prin inspecții organizate de Rusia, a spus că „instalația și integritatea fizică a centralei” au fost „lovite de mai multe ori”.
În aprilie, a fost raportat că lucrătorii disidenți ai uzinei – care au refuzat să mențină centrala activă pentru forțele ruse – au fost victimele torturii în timpul ocupației.