Dolina uriașă s-a deschis pe un teren ale cărui drepturi miniere sunt deținute și operate de o companie canadiană. Groapa de 25 de metri diametru şi adâncă de 200 de metri este investigată de geologi pentru a vedea dacă are o legătură cu operațiunile miniere litigioase străine din regiune.
Serviciul Național de Geologie și Mine (Sernageomin) a anunțat pe Twitter că a aflat pentru prima dată de dolină sâmbătă, specialiştii fiind informaţi că s-ar afla într-o zonă agricolă din afara orașului Tierra Amarilla, din regiunea Atacama, la peste 600 km nord de capitala Santiago.
„Există o distanță considerabilă, aproximativ 200 de metri, până la fund”, a transmis David Montenegro, directorul Sernageomin, într-un comunicat de presă. „Nu am detectat niciun material acolo jos, dar am văzut prezența multă apă”, a adăugat el.
Citeşte şi O bucată dintr-un pod s-a surpat în județul Neamț. Traficul rutier este restricționat pe DN 15B
Aparece enorme socavón de 25 metros de diámetro en Atacama
El orificio apareció el sábado en la comuna de Tierra Amarilla, Región de Atacama, en terrenos de la operación minera subterránea de cobre Alcaparrosa de Candelaria.
Qué te parece? Te leemos! pic.twitter.com/5r67dNTEsi
— Ladera Sur 🌎 (@ladera_sur) August 1, 2022
Dolina, aproximativ la fel de adâncă cât lungimea a două terenuri de fotbal, s-a deschis lângă mina de cupru Alcaparrosa, care este deținută de compania canadiană Lundin Mining. Companiile miniere canadiene operează în toată America Latină și au fost acuzate de-a lungul anilor de o gamă largă de încălcări ale mediului și ale drepturilor omului.
Cristóbal Zúñiga, primarul din Tierra Amarilla, a declarat unui post de radio local că populaţia care locuiește în apropierea minei „a avut întotdeauna teama că s-ar putea întâmpla așa ceva”.
„Astăzi s-a întâmplat într-un spațiu care este o proprietate agricolă, dar cea mai mare teamă a noastră acum este că acest lucru s-ar putea întâmpla într-un loc populat, pe o stradă, într-o școală”, a spus Zuñiga. El susține că locuitorii se confruntă zilnic cu explozii și cutremure puternice din mină, care „ne-au distrus casele și străzile, iar astăzi, au distrus pământul”.
Lundin Mining operează mai multe mine în întreaga lume, concentrându-se în principal pe cupru, zinc, aur și nichel. Pe lângă operațiunile sale în Chile, funcționează și în Argentina, Brazilia, Portugalia, Suedia și SUA.