Panouri cu spaţii abandonate ce ar putea fi transformate în centre culturale, expuse în Capitală

Panouri cu 56 de spații abandonate din București, case vechi, foste fabrici sau grădini, ce ar putea fi transformate în centre culturale sunt expuse la Hanul Gabroveni din Capitală până la finalul săptămânii și, ulterior, vor putea fi văzute la Facultatea de Arhitectură.
Filip Stan
24 sept. 2015, 18:11
Panouri cu spaţii abandonate ce ar putea fi transformate în centre culturale, expuse în Capitală

Printre spațiile cu potențial pentru activitățile culturale și creative se numără Cinema „Gloria”, Casa Radio, Fabrica de Bere Bragadiru, Casa Mița Biciclista și Fortul I Chitila.

Fiecare spațiu are un panou dedicat, cu fotografii, legende urbane legate de locul respectiv, accesibilitatea, statutul juridic și poziționarea în Planul Urbanistic General.

Cele 56 de spații au fost selectate dintr-un total de 400 — șantiere abandonate, vechi conace și fabrici ieșite din funcțiune, în urma unei cartări ce a durat o lună și jumătate și a fost realizată de o echipă a Facultății de Urbanism din București, coordonată de lector doctor Andreea Popa.

Studiul a fost realizat în contextul depunerii candidaturii Bucureștiului pentru Capitală Culturală Europeană 2021 și, după cum a mărturisit Andreea Popa pentru AGERPRES, constituie și „o sinteză” a muncii realizate de numeroase organizații nonguvernamentale.

În opinia sa, regimul juridic al respectivelor spații nu este o problemă. „Chiar faptul că sunt proprietate privată poate constitui un avantaj. Cred că e vorba mai mult de conștientizare a publicului și proprietarilor că pot avea beneficii pe termen lung și chiar și economice folosind spațiile și pentru activități culturale”, a declarat Popa pentru AGERPRES.

Ea a spus că o mare parte dintre spațiile identificate sunt abandonate sau sunt folosite pentru activități sporadice — locuire informală sau depozitare. „La unele din spații am identificat chiar numere de telefon, proprietari. Ne-au alergat câinii și fiecare spațiu are povestea lui. Noi oferim informații acolo unde putem ajuta”, a adăugat Andreea Popa.

În cadrul studiului, au fost identificate mai multe tipuri de clădiri care ar putea fi transformate prin organizarea de evenimente culturale: clădiri de interes public nefolosite (cinematografe, teatre de vară, restaurante abandonate), foste unități sanitare sau de învățământ din perioada comunistă (spitalul Caritas, fosta Școală generală nr. 80), spații industriale (fosta fabrică de cărămidă, uzina electrică Filaret), clădiri neterminate (Casa Radio) sau spații virane rezultate în urma demolărilor sau neamenajării. Cele 56 de spații ilustrate în expoziție vor face obiectul unor studii de fezabilitate, care să arate în ce măsură pot fi redefinite ca spații culturale.

„Independent de candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, pentru care depunem dosarul în octombrie, ArCuB are o viziune pe termen lung. Acest studiu este numai unul dintr-o serie de proiecte deja comisionate. Vom avea săptămâna aceasta și rezultatele unui studiu despre consumul cultural. Credem că este important să avem cunoștință despre ceea ce ne înconjoară și să găsim soluții pentru aceste spații”, a spus Raluca Ciută, manager de proiecte culturale la ArCuB și membru în echipa de coordonare a proiectului „București 2021”.

Expoziția cu cele 56 de panouri poate fi văzută la Hanul Gabroveni, până la finalul săptămânii, după care va fi deschisă la Facultatea de Arhitectură din Capitală. În noiembrie, expoziția va fi găzduită din nou de Hanul Gabroveni.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se modifică CNP-ul. Anunț pentru românii cu buletin. Cine schimbă actul de identitate
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Escrocherie periculoasă. Ți se fură datele de pe card
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bucurie maximă pentru Călin Georgescu. Anunțul care-l împinge pe locul 1: Majoritate absolută
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România