Panouri fotovoltaice 2023. Schimbare majoră privind voucherele de 25.000 de lei, tichetele se dau pe regiuni

Aplicaţia pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 pentru persoane fizice ar putea fi deschisă la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie.
Filip Stan
28 mart. 2023, 12:47
Panouri fotovoltaice 2023. Schimbare majoră privind voucherele de 25.000 de lei, tichetele se dau pe regiuni
Se ieftinesc panourile solare și pompele de căldură

Panouri fotovoltaice 2023. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a aunţat că interesul pentru programul Casa Verde Fotovoltaice este deosebit de mare şi pentru evitarea încărcării platformei informatice acesta va fi lansat pe regiuni pentru reducerea numărului de accesări în aceeaşi zi.

“Interesul a crescut enorm în urma acestei crize energetice care a lovit toată Europa. Dintr-un program anexă, programul Casa Verde Fotovoltaice a devenit un program foarte, foarte căutat, motiv pentru care am şi crescut semnificativ bugetul faţă de anul trecut. Anul trecut peste 40.000 de contracte de finanţare multe dintre ele deja instalate şi plătite. Apropo de lecţiile învăţate. Anul acesta prima dată beneficiarul primeşte notificarea cu privire la acceptarea în program şi după aceea se duce şi alege instalatorul. Anul trecut, acum doi ani, ordinea a fost inversă şi instalatorii decideau cu cine au chef să lucreze sau cu cine nu au chef să lucreze sau pe cine pune pe primul loc pe listă când încarcă proiectele în sistem şi pe cine pune pe ultimul corect. Nu a fost un sistem corect, dar aşa l-am găsit şi trebuia să îl terminăm că era pe fonduri europene parţial”, a afirmat ministrul Mediului.

Modificare majoră în programul “Casa Verde Fotovoltaice” 2023. Veniţi şi luaţi lumină ieftină de la biserică!

Panouri fotovoltaice 2023. El a explicat care sunt modificările faţă de programul precedent. “În anul 2023, după ce se primesc notificările de acceptare în program de către beneficiari, de către persoana fizică, persoana fizică se duce şi caută un instalator din lista instalatori autorizaţi de pe siteul AFM. Asta este o primă modificare. Bugetul triplat este iarăşi un pas înainte. Vom implementa regula ca cel care beneficiază de acest program să aibă şi un extras de carte funciară pe numele beneficiarului şi pe adresa beneficiarului ca să eliminăm acele încercări de a folosi sistemul pentru a instala panouri fotovoltaice pe casele de vacanţă şi alte locaţii mai puţin importante. Deci ne concentrăm pe casele de locuit unde îşi are domiciliul, unde şi oficial figurează cu adresă cu tot”, a explicat Tanczos Barna.

El a mai anunţat că vor fi cerute mai puţine documente pentru înscrierea în program. “Vom scurta procedurile prin reducerea documentelor necesare. În afară de buletin şi extrasul de carte funciară nu o să mai fie nevoie de alt document. Nu are voie să aibă datorii la stat, dar acest lucru este deja normal şi este o condiţie obligatorie. Vom lansa programul mai mult ca sigur pe regiuni pentru a evita supraîncărcarea sistemului informatic. Interesul este deosebit de mare şi pentru a evita supraîncărcarea platformei informatice vom lansa programul pe regiuni pentru a reduce numărul de accesări în aceeaşi zi. Vom aloca sumele în funcţie de numărul de cetăţeni care locuiesc în zona respectivă, proporţional, din bugetul total pentru a nu discrimina sau pentru a dezavantaja sau avantaja nicio regiune”, a completat ministrul Mediului.

Panouri fotovoltaice 2023. A apărut proiectul ghidului de finanțare pentru “Casa Verde Fotovoltaice” 2023. Și bisericile pot beneficia de subvenția de 20.000 de lei

Puteți descărca Ghidul de Finanțare care este încă la stadiu de proiect, DE AICI: Ghid fotovoltaice 2023

Din lecturarea ghidului, o modificare majoră este și introducerea parohiilor printre beneficiarii programului, cu mențiunea că parohiile nu trebuie să aibă datorii la bugete, să permită “accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice şi verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanţat” și, ca regulă generală, să respecte legislația specifică prosumatorilor.

Semnificativ este și faptul că de derularea programului se va ocupa tot Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), deși din declarațiile din trecut al oficialilor, să lăsase să se înțeleagă că analiza dosarelor se va face la nivel de primării, tocmai pentru a se evita lentoarea AFM – Autoritatea urmând să fie doar un ordonator de plăți. Totuși, ghidul lasă deschisă această posibilitate. Cităm: “Analiza dosarelor de validare, verificarea de către AFM a eligibilității beneficiarilor finali și a documentelor depuse în vederea decontării, prin eșantion, se poate realiza prin externalizarea serviciilor aferente acestor activităţi sau prin cooptarea de personal din alte instituţii publice sau autorităţi publice centrale, cu aprobarea conducătorilor acestora”.

Noi reguli ale programului Casa Verde Fotovoltaice 2023. Ce trebuie să ştie românii care vor să îşi alimenteze casa cu energie verde

În teorie, lucrurile ar putea merge ceva mai rapid la plată, pentru că AFM va verifica documentele încărcate de către instalator în aplicația informatică pe un eșantion de 10% din numărul sistemelor de panouri fotovoltaice instalate de acesta.

Guvernul alocă  pentru programul Casa Verde Fotovoltaice din acest an un buget de 2 miliarde lei, după ce anterior premierul Ciucă și ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunțaseră un buget de 3 miliarde lei alocat programului. ”Am asumat ca la nivelul Guvernului practic să dublăm fondurile alocate pentru aceste proiecte, dacă cifra este corectă, aproximativ 2 miliarde vor fi alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice și în felul acesta numărul de beneficiari poate să urce până la 80.000 de gospodării”, a spus Ciucă acum aproape trei săptămâni.

 

Evitaţi aceste TREI greşeli atunci când instalaţi un sistem de panouri fotovoltaice

Energia regenerabilă este o modalitate din ce în ce mai populară de a economisi bani, de a reduce amprenta de carbon şi de a ne bucura de confortul de a avea energie electrică fiabilă. Cu toate acestea, alegerea unui panou solar sau a unei baterii nepotrivite pentru sistemul dumneavoastră fotovoltaic poate duce la greşeli costisitoare şi greu de reparat. Pentru a evita aceste greşeli, este important să ştiţi ce componente să folosiţi şi pe cine să angajaţi atunci când vine timpul să instalaţi sistemul. În acest articol, vom oferi informaţii utile despre alegerea unei baterii de panou solar de calitate scăzută, alegerea unor meseriaşi fără experienţă pentru instalarea sistemului şi selectarea unor elemente pentru sistem care nu sunt compatibile între ele.

I. Alegerea unei baterii de panou solar de calitate scăzută
Este tentant să reduci costurile investind în baterii de calitate inferioară pentru sistemul tău fotovoltaic, deoarece acestea sunt, de obicei, mai ieftine decât omologii lor de înaltă calitate. Totuşi, aceasta ar putea fi o greşeală costisitoare pe termen lung din cauza eficienţei reduse şi a alimentării nesigure cu energie electrică. Întotdeauna este mai bine să investiţi în baterii pentru panouri fotovoltaice de înaltă calitate, de la Sorgeti.ro, care sunt proiectate special pentru nevoile dvs. fotovoltaice. Acestea au o durată de viaţă mai lungă, astfel încât nu trebuie să vă faceţi griji cu privire la înlocuirea frecventă a acestora sau să vă confruntaţi cu întreruperi neaşteptate de energie electrică din cauza nivelului scăzut de eficienţă.

II. Alegerea unor meseriaşi neexperimentaţi
Când vine timpul pentru instalarea sistemului dvs. fotovoltaic, este important să nu faceţi economii şi să nu angajaţi meseriaşi neexperimentaţi, care s-ar putea să nu fie suficient de calificaţi sau să nu cunoască suficient de bine ceea ce fac pentru a vă instala corect şi în siguranţă sistemul. Muncitorii necalificaţi pot provoca daune semnificative care ar putea costa mai mulţi bani decât aţi economisit iniţial prin angajarea lor în primul rând. Prin urmare, este întotdeauna cea mai bună practică să cercetaţi calificările diferiţilor profesionişti înainte de a proceda la orice instalare sau reparaţie a sistemului dvs. fotovoltaic.

III. Selectarea elementelor care nu sunt compatibile între ele 
O altă greşeală frecventă făcută la instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice este selectarea unor componente care nu sunt compatibile între ele, cum ar fi utilizarea de panouri cu puteri diferite sau utilizarea de baterii cu tensiuni diferite, ceea ce va duce la un rezultat ineficient sau chiar periculos. Prin urmare, cea mai bună practică este ca atunci când achiziţionaţi componente noi să o faceţi de la acelaşi furnizor, astfel încât să ştiţi că toate piesele funcţionează armonios împreună, asigurând niveluri optime de performanţă timp de mulţi ani, ceea ce face ca instalarea să fie mult mai uşoară.

Instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice necesită luarea în considerare cu atenţie a multor factori, inclusiv selectarea componentelor şi angajarea unor meseriaşi cu experienţă, care sunt suficient de calificaţi pentru a realiza o instalare reuşită, fără probleme. Evitând aceste trei greşeli menţionate mai sus, puteţi fi siguri că veţi lua o decizie informată în vederea unei implementări de succes care să ducă la niveluri superioare de performanţă, reducând semnificativ şansele de a face greşeli costisitoare pe parcurs.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Limitele în care ar putea fi indexate pensiile. Ultimele calcule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București