Peste 3.000 de familii din județul Vâlcea vor beneficia de vouchere de 10.000 de euro pentru a-și instala panouri fotovoltaice și baterii de stocare, în cadrul programului, finanțat din PNRR, RePowerEu, demarat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru persoanele vulnerabile, a anunțat marți președintele Consiliului Județean (CJ), Constantin Rădulescu.
Rădulescu a precizat că procesul de analiză a dosarelor depuse la Ghișeul Unic de Eficiență Energetică Vâlcea a fost finalizat, iar dintre cele 3.242 de solicitări primite de la operatorii acreditați, doar 129 au fost respinse.
Ministrul Mediului, anunţ de ULTIMĂ ORĂ pentru toţi românii care au panouri fotovoltaice
‘Eu cred, la informațiile pe care le am, că suntem primii din România care am încheiat această procedură prin care oamenii vor primi acest ajutor important și vor plăti facturi mai mici la energie electrică’, a transmis, printr-o informare de presă, președintele CJ Vâlcea.
Beneficiarii aprobați vor primi cei 10.000 de euro sub formă de vouchere, dintre care 5.000 de euro sunt pentru panouri fotovoltaice și 5.000 de euro pentru baterii de stocare a energiei.
‘Beneficiarii finali sunt persoane cu dizabilități și persoane cu venituri mici. Operatorii vor depune aceste dosare către minister, iar spre sfârșitul anului aceste investiții vor fi realizate la fiecare beneficiar final din județul Vâlcea’, a precizat Roxana Rusu, consilier din cadrul Consiliului Județean Vâlcea.
Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă aprobarea primelor 20.836 depuse de persoane fizice în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă, marţi, aprobarea primelor 20.836 depuse de persoane fizice în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice.
”Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat astăzi, 11 februarie 2025, prima listă cu dosarele acceptate în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice – sesiunea 2024”, a transmis, marţi, AFM. Adrian Corbu, vicepreşedintele AFM, a precizat că, în cadrul şedinţei Comitetului de Avizare, au fost aprobaţi primii 20.836 de beneficiari – persoane fizice – înscrişi în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024.
”Aceştia pot începe instalarea panourilor fotovoltaice, contribuind astfel la reducerea facturilor la energie electrică şi la tranziţia către un consum sustenabil. Ne dorim să aprobăm cât mai curând şi restul beneficiarilor declaraţi eligibili de către instalatori. Totuşi, până la adoptarea de către Guvern a bugetului de venituri şi cheltuieli al AFM pentru anul 2025, instituţia poate opera în această lună în limita a 2/12 din bugetul anului precedent. Imediat ce bugetul instituţiei va fi aprobat, vom publica noi liste cu solicitanţii acceptaţi în program”, a declarat Adrian Corbu, vicepreşedintele AFM.
Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat, în luna decembrie, lista instalatorilor validaţi în Programul Casa Verde Fotovoltaice, iar cei peste 66.000 de beneficiari pot alege.
În cadrul programului sunt 66.666 de beneficiari persoane fizice şi unităţi de cult, fiind 562 de instalatori validaţi.
Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la aprobare, perioadă în care trebuie realizată instalaţia şi în care se va obţine certificatul de racordare.
Asociaţia Prosumatorilor: Ministerul de Finanţe ignoră legea şi impune TVA majorat discreţionar pentru bateriile de stocare/ Peste 360.000 de români sunt penalizaţi de incompetenţa autorităţilor
Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (APCE) afirmă că a solicitat Ministerului de Finanţe să aplice un TVA unitar de 9% fie prin programul Casa Verde 2024, fie prin PNRR şi Ministerului Energiei ”să recunoască oficial faptul evident că orice sistem fotovoltaic hibrid funcţional include obligatoriu şi baterii de stocare”, dar ”Ministerul Energiei a pasat responsabilitatea”. ”În total, peste 360.000 de români sunt penalizaţi de incompetenţa autorităţilor care refuză să respecte legea şi interesul cetăţenilor”, susţin reprezentanţii Asociaţiei.
”În mod fatidic, petiţia noastră a fost direcţionată către domnul Sorin Elisei, Director General pe Politici Energetice. Acesta, fost trader de energie fără pregătire tehnică la bază, s-a simţit depăşit total de complexitatea problemei şi a cerut Universităţii Politehnice Bucureşti să răspundă în locul ministerului!!! Pe data de 21 februarie, Ministerul de Finanţe a luat deja o decizie oficială, dar abia a doua zi, în mod tardiv, A.P.C.E. a primit un e-mail de la Ministerul Energiei în care oficialii recunosc într-un mod evaziv includerea acumulatorilor în programul Casa Verde 2024, fără să îşi asume vreo responsabilitate concretă şi precizând că s-au consultat cu «specialişti» pentru clarificări suplimentare”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de Asociaţia Prosumatorilor.
Potrivit sursei citate, Direcţia de Legislaţie Fiscală din Ministerul de Finanţe a decis, fără punctul de vedere al Ministerului Energiei, în 21 februarie, că bateriile (de stocare) pentru alte sisteme fotovoltaice decât cele off-grid, fie ele on-grid sau cele hibride nu beneficiază de aplicarea cotei reduse de TVA de 9%.
”Sistemele fotovoltaice de tip on-grid sunt proiectate exclusiv pentru conectarea directă la reţeaua publică de electricitate şi nu sunt compatibile cu utilizarea acumulatorilor… ca să înţelegem mai bine cât de mult ştiu « specialiştii» Ministerului de Finanţe despre aceste sisteme…”, scrie în comunicat.
Conform legislaţiei în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2024, livrarea şi instalarea de sisteme fotovoltaice funcţionale, inclusiv a tuturor componentelor achiziţionate separat, beneficiază de TVA redus de 9%.
Mai mult, susţin reprezentanţii Asociaţiei, Ministerul de Finanţe precizează în Legea Fiscala la Art. 291, alin. 3 indice 6: ”kiturile de instalare” pot conţine: panou fotovoltaic, invertor, modul de comandă, optimizatoare, sisteme de fixare, cablaj şi conectică, tablou electric, disjunctoare, cutie contor, contor electric, iar, în cazul sistemelor off-grid, bateriile.
”De aici pleacă confuzia. Rezultatul este o interpretare abuzivă a legii şi o povară financiară inutilă asupra prosumatorilor. Cine plăteşte pentru această decizie absurdă? 200.000 de prosumatori existenţi, care doresc să îşi adauge in viitor o baterie, vor plăti un TVA de 19% în loc de 9%. 62.000 de viitori prosumatori beneficiari ai programului Casa Verde 2024 (finanţat de Ministerul Mediului) vor plăti TVA 19%. 20.000 de beneficiari PNRR – Componenta I4 Baterii, cu finanţare europeană, vor primi un voucher de 5.000 de euro, dar statul îşi va plăti sieşi TVA-ul de 19% pentru baterii, o absurditate birocratică. 40.000 de prosumatori defavorizaţi, finanţaţi prin PNRR, vor suporta aceeaşi anomalie fiscală. 40.000 de beneficiari ai reabilitărilor termice prin PNRR, care includ şi un sistem fotovoltaic, vor suporta o taxă mai mare pentru baterii. Toate programele REPowerEU, Urban Up sau ajutoarele de stat. În total, peste 360.000 de români sunt penalizaţi de incompetenţa autorităţilor care refuză să respecte legea şi interesul cetăţenilor”, se mai arată în comunicat.
Potrivit Asociaţiei, Ministerul Energiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Mediului şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au eşuat în a proteja interesele prosumatorilor şi, în loc să colaboreze interministerial pentru a sprijini tranziţia energetică, au lăsat 360.000 de români să suporte taxe inutile, îngreunând astfel accesul la soluţii moderne de stocare a energiei.
”A.P.C.E. solicită sprijinul Parlamentului şi îşi exprimă deschiderea pentru dialog şi consultări parlamentare în vederea remedierii acestei aberaţii fiscale, care nu a fost soluţionată la nivel guvernamental. În acest sens, apreciem iniţiativele deja asumate sau viitoare în Parlament de către reprezentanţii USR şi PNL pentru corectarea acestei probleme. Complementar, A.P.C.E. va informa Comisia Europeană despre absurditatea fiscală din România şi totodată solicită public Guvernului sau Parlamentului să intervină imediat pentru clarificarea şi corectarea acestei situaţii absurde”, se arată în finalul comunicatului.