Comercianţii de panouri radiante au numai cuvinte de laudă de panourile radiante: economie la plata facturilor, un sistem simplu care nu necesită întreţinere, respectiv alte costuri, instalare simplă, fără a transforma casa în şantier, precum şi un design plăcut. Pe lângă toată lista de avantaje există şi un dezavantaj, mic spun cei ce promovează panourile radiante, mare pentru unii clienţi. Oricum, vânzătorii de sisteme de încălzire cu radiaţie infraroşie la distanţă susţin că cei care se interesează de noul sistem de încălzire devin într-o proporţie mare clienţi.
„Cu panourile radiante se face o economie între 20-50% la plata facturi, în funcţie de sistemul de încălzire, fie el pe gaz, fie pe energie electrică, la care se raportează, precum şi în funcţie de sistemul de izolare al casei. Acesta este şi motivul pentru care 95% dintre cei care se interesează de panourile radiante, pentru că mulţi oameni nu cunosc acest sistem, cumpără imediat”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, Alexandru Neacşu, reprezentant Unic Energo Instal.
Ce sunt panourile radiante
Panourile termice cu radiaţii infraroşii sunt elemente de încalzit plate şi compacte, plăcute la vedere, care pot fi montate pe tavan sau pereţi asemenea tablourilor sau oglinzilor.
„Principiul panourilor radiante, înăa nu foarte raspândite în prezent, este simplu. Ele încălzesc nu aerul din încăperi, ci direct pereţii, mobilierul şi persoanele din încapere prin intermediul radiaţiilor infraroşu, identice radiaţiilor termice solare”, a spus administratorul Unic Energo Instal.
Razele infraroşii nu afectează sănătatea, ci din contră. „Razele infraroșii au lungimi de undă între 4 și 14 microni. În lumea medicală este binecunoscut efectul benefic al radiațiilor cu lungimi de undă de până la 20 microni. Astfel încadrate, radiațiile infraroșii emise de panourile radiante nu dăunează sănătății. Razele infraroşii sunt absorbite de corpul uman și contribuie la eficientizarea activității fiziologice la nivel celular. Au un rol extrem de important în reglarea echilibrului termodinamic al organismelor vii”, potrivit c-on.ro.
Dezavantajul panourilor radiante
Principalul dezavantaj al panourilor radiante este acela că nu produc apă caldă. „Singurul dezavantaj, că altul nu ar exista, este acela că panourile radiante nu produc apă caldă. Dar sunt alte sisteme care pot produce apă caldă foarte simplu, instanturile, electrice sau pe gaz, pompele de căldură”, a spus Alexandru Neacşu.
Preţuri la panouri radiante
Costurile panourilor radiante variază în fucţie de numărul de caemre al locuinţei, precum şi de suprafaţa acestora.
„Costurile de achiziţie în cazul panourilor radiante pentru încălzirea locuinţei poate oscila între 2500 lei şi 7000 lei în functie de tipul locuinţei, garsonieră, apartament cu 2-4 camere”, a mai spus Alexandru Neacşu.
Potrivit c-on.ro, un panou radiant cu care se poate încălzi o încăpere de 14-18 metri pătraţi costă 248 de euro, iar un panou radiant ce poate asigura căldura pentru o încăpere de 5-10 metri pătraţi costă 166 de euro. Preţurile sunt fără TVA.
Cum funcţionează şi cum se montează
Panourile radiante se montează foarte simplu, făra a face şantier şi mizerie în casă. Montajul acestora presupune fixarea panoului cu 4-6 şuruburi în dibluri pe tavan sau perete şi legarea acestuia la o doza (priză) de curent. Pe cablul de alimentare dintre panou şi priză se montează termostatul, ca un întrerupator clasic.