„De multe ori se spune că pânza de păianjen este mai puternică decât oţelul, aşa că ne-am gândit că ar fi interesant să vedem dacă pânza lui Spider-Man chiar ar funcţiona în realitate”, a declarat Alex Stone, un student de 21 de ani la fizică, la University of Leicester din Marea Britanie. „Am fost surprinşi să aflăm că pânza funcţionează precum în film”.
Stone şi colegii săi au calculat că forţa necesară pentru a opri o garnitură de metrou din New York City, cu 1.000 de oameni în ea, este de 300.000 de Newton. Ei au luat în calcul şi viteza maximă a trenului, timpul în care se opreşte după ce este prins de pânza de păianjen şi forţa motrice.
Studenţii au estimat, apoi, că rezistenţa pânzei de păianjen a lui Spider-Man ar trebuie să fie de 500 MJ pe metru cub şi au descoperit că există în realitate ceva comparabil – pânza păianjenului lui Darwin (Caerostris darwini), cu o rezistenţă cam de 10 ori mai mare decât a Kevlarului – 520 MJ.
Mai mult, ei au calculat că elasticitatea pânzei lui Spider-Man ar trebui să aibă 3.12 GPa. Elasticitatea medie a pânzelor de păianjen reale este de la 1,5 la 12Gpa.
„După ce am determinat aceşti parametri, putem spune că pânza lui Spider-Man este precum cea a unui păianjen adevărat„, au precizat studenţii într-o lucrare publicată în Journal of Physics Special Topics.
Pânza păianjenului lui Darwin, de 10 ori mai rezistentă decât Kevlarul