„Această dată pică tot mai târziu în fiecare an. Pică mai târziu cu o zi, mai târziu cu o săptămână şi riscăm să sărbătorim Paştele în august, nu?„, a declarat Papa.
La bază, Bisericile Catolică şi Ortodoxă stabilesc data Paştelui prin aceeaşi metodă: prima duminică după prima noapte cu Lună plină după echinocţiul de primăvară. Însă, atunci când s-a făcut trecerea de la calendarul Iulian la cel Gregorian, Biserica ortodoxă nu a mai modificat calculele, ceea ce a dus la decalarea datei. În plus, Paştele cade tot mai târziu de la un an la altul, pentru că fenomenul de lună plină se produce tot mai târziu după echinocţiu. Până la sfârşitul secolului, ortodocşii ar urma să sărbătorească Paştele între 4 aprilie şi 8 mai, iar catolicii între 22 martie şi 25 aprilie.
Citeşte şi Religia, în pas cu tehnologia. Papa Francisc şi-a folosit tableta la slujba de duminică VIDEO
„Când învie Hristos pentru tine? Pentru mine Hristos învie astăzi, pentru tine, săptămâna viitoare. Este scandalos„, a adăugat Papa Francisc.
Papa Francisc a cerut patriarhilor Moscovei şi Constantinopolului să ajungă la un acord pentru fixarea unei date unice a Paştelui. Biserica Ortodoxă nu au răspuns, deocamdată, la propunere.