Noul Secretariat al Economiei ‘va avea autoritate asupra tuturor activităţilor economice şi administrative ale Sfântului Scaun şi ale statului Vatican‘, se precizează într-un comunicat al Vaticanului. Noul departament va fi responsabil cu pregătirea bugetului şi planificarea financiară şi va fi condus de cardinalul australian George Pell, în prezent arhiepiscop de Sydney.
Monseniorul Pell, o personalitate puternică şi cunoscută pentru francheţea sa, a fost ales în mai anul trecut de Papa Francisc în consiliul de cardinali ‘G8’ cu care se sfătuieşte în mod regulat.
Ministerul nou creat va pune totodată în practică directivele formulate de un nou ‘Consiliu pentru economie’. Acesta, la rândul său, se va reuni periodic ‘pentru a evalua directivele şi practicile concrete’ care trebuie adoptate şi va fi format din opt cardinali sau episcopi, pe lângă şapte experţi laici de diverse cetăţenii, ‘cu competenţe financiare şi un profesionalism recunoscut’.
Reforma în acest sens a fost adoptată în urma recomandărilor unei comisii formate în majoritate din experţi laici şi dotată cu puteri depline, numită vara trecută de Suveranul Pontif pentru a ancheta activităţile economice şi administrative ale Sfântului Scaun. Reforma a fost examinată şi aprobată de consiliul G8 şi de o altă comisie de 15 cardinali numită de Papa pentru a analiza această chestiune.
Vaticanul a făcut cunoscute şi principiile cerute de diferite comisii noului secretariat, şi anume simplificare, ameliorarea coordonării, consolidarea gestiunii, verificarea financiară, implicarea unor experţi externi de înalt nivel, planificare, audit, optimizarea folosirii resurselor.
Papa Francisc a anunţat de asemenea, printr-un ‘motu proprio’ (document papal), numirea unui ‘controlor general’ (auditor) având prerogative care îi permit să opereze ‘controale în orice agenţie sau instituţie a Sfântului Scaun şi a statului Vatican’. Conform acestui document, Administraţia Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA) va juca rolul de ‘Bancă Centrală a Vaticanului’, ‘cu toate obligaţiile şi responsabilităţile instituţiile analoage din întreaga lume’.
Rolul şi structura Băncii Vaticanului, instituţie separată cunoscută în trecut ca Institutul pentru opere religioase şi aflată timp de decenii în centrul unor scandaluri, nu se vor schimba, deocamdată, a menţionat un purtător de cuvânt. Totodată, Autoritatea pentru informaţii financiare a Vaticanului, creată în 2011 pentru a monitoriza respectarea de către Sfântul Scaun a standardelor internaţionale în domeniul bancar, îşi va menţine atribuţiile curente.
Administraţia Sfântului Scaun s-a confruntat în ultimul timp cu o întreagă serie de probleme şi scandaluri, iar Papa Francisc a accelerat o reformă dorită de predecesorul său Benedict al XVI-lea, dar care nu a fost pusă suficient de energic în aplicare.
VEZI ŞI Papa Francisc califică Internetul drept „un dar de la Dumnezeu”