Adresându-se în faţa a aproximativ 50.000 de oameni din Piaţa Sf. Petru, Papa Francisc a susţinut, în mesajul său „Urbi et Orbi”, că Ucraina a fost „încercată de violenţa şi distrugerea războiului crud şi lipsit de sens în care a fost târâtă”.
„Am văzut prea mult sânge, prea multă violenţă (…) Inimile noastre sunt, de asemenea, pline de teamă şi durere, în timp ce mulţi dintre fraţii şi surorile noastre au fost nevoiţi să plece departe pentru a se feri de bombardamente”, a declarat suveranul pontif în cadrul tradiţionalului său mesaj „Urbi et Orbi”, rostit în faţa a circa 50.000 de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru din Roma în duminica Paştelui catolic.
Ucraina a fost „crunt încercată de violenţa şi distrugerile războiului crud şi fără sens în care a fost târâtă”, a mai spus papa Francisc.
„Să fie o decizie pentru pace. Să fie un sfârşit al încordării muşchilor în timp ce oamenii suferă”, a afirmat suveranul pontif, mulţumindu-le totodată celor care au găzduit refugiaţi din Ucraina.
Citeşte şi: Situaţia devine critică în Ucraina. Zelenski anunţă întreruperea negocierilor cu Rusia
Papa Francisc a afirmat că se gândeşte la „numeroasele victime ucrainene”, menţionând „milioanele de refugiaţi şi de persoane strămutate, familiile divizate, persoanele în vârstă rămase singure, vieţile şi oraşele distruse”. „Am în minte privirea copiilor rămaşi orfani”, a adăugat el.
Papa Francisc a făcut totodată apel la un acces „liber” la locurile sfinte din Ierusalim, unde confruntările între palestinieni şi forţele de securitate israeliene au făcut zeci de răniţi în ultimele zile pe Esplanada Moscheilor.
„Fie ca israelienii, palestinienii şi toţi locuitorii Oraşului Sfânt, împreună cu pelerinii, să experimenteze frumuseţea păcii, să trăiască în fraternitate şi să aibă acces liber la locurile sfinte cu respectarea reciprocă a drepturilor fiecăruia”, a afirmat papa în timpul tradiţionalei „Urbi et Orbi”.
„Să ne rugăm pentru pace pentru Ierusalim şi pentru cei care îl iubesc – creştini, evrei şi musulmani”, a adăugat el în faţa credincioşilor din Piaţa Sfântul Petru, rugându-se, de asemenea, pentru „pace pentru Orientul Mijlociu, sfâşiat de ani de diviziuni şi de conflicte”.